Do Česka se dostal mimořádně závadný čaj. Kupovali ho všichni. Nesmíte ho ale vypít, jinak bude hodně zle

Právě tu máme další důkaz toho, jak mimořádně nekvalitní a závadné potraviny se dostávají do České republiky prakticky na denní bázi. Státní zemědělská a potravinářská inspekce se sice snaží prohřešky odhalovat, avšak často se tak stane až příliš pozdě, kdy už je daná potravina rozprodaná a do značné míry zkonzumovaná.

Opravdový přešlap

Tentokrát byl problém zjištěn ve velmi oblíbeném Heřmánkovém čaji od společnosti Vitto Tea. Ten se prodává všude možně a lidé ho kupují ve velkém. Patří totiž k nejdostupnějším produktům tohoto druhu. Jak se ale ukazuje, může se stát, že bude obsahovat nadlimitní množství regulovaných látek, jako tomu bylo v tomto případě.

Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v předmětném čaji potvrdil nadlimitní obsah pyrolizidinových alkaloidů, a to v množství 1936 mikrogramů na kilogram,uvedla na adresu čaje inspekce. “Maximální povolený limit je přitom podle příslušného právního předpisu výrazně nižší – pouze 400 µg/kg.

Výrobek nesl označení šarže L23083104 a je možné ho spotřebovat do 4. srpna 2025. V žádném případě tak ale nečiňte, jelikož byste si mohli zadělat na velké potíže. V tomto případě byl vzorek odebrán v podnikové prodejně společnosti Vitto Tea, avšak tento výrobce dodává i do obchodních řetězců, kde jste si čaj mohli také zakoupit.

Foto: Potraviny na pranýři

Zákazníkům už se to nelíbí

Lidé se Státní zemědělské inspekce tázali, jak je možné, že k něčemu takovému setrvale dochází. “Opět chybí kontrola na vstupu. Prodejci ohrožují zdraví lidí,” uvedl například Josef Cígler. Dostalo se mu však odpovědi, že systém se měnit nebude. “Potraviny neprochází před vstupem na trh schválením. Za jakost a bezpečnost ručí dovozce a každý další článek, který uvádí potravinu do oběhu,” odvětil zástupce SZPI.

Čtěte také: Do Česka přišly prudce závadné těstoviny. Kupoval je každý. Ihned je vyhoďte, jinak to slíznete

Právě to je ale dost možná ono pověstné jádro pudla, na které výrobci a obchodníci často hřeší. Nikdo totiž nekontroluje potraviny předem, ale dělají se pak pouze namátkové kontroly, které však neodhalí ani zdaleka vše.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milada
Milada
1 měsíc

Čemu se dneska dá věřit?

Hevstejn
Hevstejn
1 měsíc

Klasika, balast ze zapadu cesi to prece chteji (I kdyz tohle neni tak hrozne)

Milan
Milan
1 měsíc

Já jsem nic nekupoval tak nepište že všichni