Do českých obchodů se dostalo hrozné máslo. Lidé ho kupují ve velkém. Poznáte ho podle jednoho detailu

V českých obchodech se bohužel se železnou pravidelností opakuje nepěkný vzorec. Když nějaký stát vyprodává své potravinové rezervy, čeští obchodníci se jako jedni z mála ozvou a staré zboží, které je nahrazováno novým, jednoduše vykoupí. Následně ho rozmrazí a nabízejí českým zákazníkům.

Problematické máslo

Obzvlášť vypečené je to v případě másla, které dlouhodobě patří k nejprodávanějším potravinám v tuzemsku. Do zdejší kuchyně zkrátka patří a lidé ho nakupují velmi často, prakticky každý nákup. Pochopitelně tak hledají ty nejvýhodnější nabídky, obzvlášť když ceny dosti kolísají a máslo umí být v některých obdobích skutečně drahé.

Lidé jsou potom rádi, když narazí na máslo s na první pohled zvýhodněnou cenou. Jsou pochopitelně dobře edukovaní, a tak vědí, že máslem se nesmí nazývat jen tak něco. Berou to tak, že je vlastně úplně jedno, jaký druh nakupují, jelikož všechny jsou plus minus stejná.

Tak tomu ale vůbec není. “Pozor na levná másla z dovozu, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách,” informovala zákazníky odbornice na potraviny Michaela Smolková v novinách Blesk.

Opravdu to pocítíte

Právě ze zahraniční se k nám dováží máslo, které je vyndáno z mrazírenských boxů státních rezerv, a to přibližně po roce až roce a půl skladování. V tomto období už musí být vyměněn za čerstvější. Ovšem staré máslo lze stále prodat.

Ano, obchodníci tady hrají na neznalost trhu. Na původ nijak neupozorňují, ale deklarují to jen jako výhodnou nabídku. Jenže pokud takový produkt srovnáváte s čerstvým máslem, které se musí spotřebovat do 20 dnů od data výrobky, je logické, že porovnáváte dva úplně jiné produkty.

Čtěte také: Nutno ihned vyhodit toto máslo. Prodávalo se v obrovském množství, ale kdo ho sní, bude litovat

Ono zlevněné máslo z dovozu lze totiž označovat pouze jako stolní máslo. To je možné zmrazit a prodávat do dvou let od data výroby. Teoreticky by si své vlastnosti mělo udržet, ovšem v praxi je velmi často ztrácí. Pozorujeme zde procesy oxidace a žluknutí. Dané máslo také není chuťově tak dobré a nemusí mít už patřičné parametry výživových hodnot.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lenka
Lenka
20 dní

Tak nam ho ukazte,ktere to je.Zase kecy v kleci.Vy uz jste trapni,nemate o cem psat ze???

Martina
Martina
21 dní

Hlavně “erudovaná” paní novinářko A. Řeháková píšete “zasvěceně” o všem. Neznám vás, nechci ublížit. Nebylo by však lepší mlčet, když vaše informace nemají zdroj, prostě nic konkrétního nepřinášíte. Jen blablabla a strach. A v každém vašem článku.

Josef
Josef
21 dní

Když jsem byl na vojně tak jsme v kasárnách měli mrazící kamiom plný másla,to maslo se každých 6 měsiců měnilo a mělo perfektní kvalitu. Nedělejte paniku!!

Honza
Honza
19 dní
Reply to  Josef

Bývalá dvojka máslo bylo ze státních zásob, bylo v sudech pod vodou, aby nežluklo. Pak ho zabalili a prodali. Po dvou letech skladování.