Do lednice jsem začala dávat křídu. Uvidíte, jakým způsobem vás to zachrání

Dřívější modely lednic neměly tak propracované systémy samo-odmrazování, a proto je jejich majitelé vypínali a čistili mnohem častěji než dnes. Čištění každé tři týdny už není nutné, proto hledáme cesty, jak udržet lednici co nejdéle svěží a bez nadbytečné vlhkosti.

Zápach i bez tvarůžků

Pokud vložíte do lednice nějakou aromatickou potravinu je zřejmé, že se vám po otevření lednice bude kuchyní linout nelibý zápach. Bohužel se to stává i v případě, že v lednici skladujete běžné potraviny. Existují speciální podložky do lednice, které nepříjemné pachy pohlcují, vy si ale můžete pomoci i zcela běžnou věcí. Tou je obyčejná křída, které vám do lednice bude stačit jen malý kus.

Odstraňte pachy z lednice

Běžná křída je výborný pomocník, který vám pomůže zachytit nepříjemné pachy přímo uvnitř vaší lednice. Křída dokáže pohltit vlhkost i nepříjemné pachy. Pokud budete křídu v lednici používat pravidelně, minimalizujete riziko vzniku plísní a bakterií.

Křídu vložte na horní nebo spodní polici v lednici a podložte ji malým talířkem. Po několika dnech uvidíte, že křída změnila barvu. To je signálem, že je čas na její výměnu. Křída už absorbovala veškerou vlhkost a pach, které kapacitně zvládne. Vyměňte ji a pokračujte v udržování lednice bez vlhkosti a zápachu.

Foto: Shutterstock

Údržba lednice

Kromě křídy pomůže nepříjemné pachy absorbovat i jedlá soda nebo kávová zrna. Abyste šíření nepříjemných pachů předešli, čistěte lednici pravidelně. Jednou za měsíc je nutné vše vyskládat a pečlivě umýt police a šuplíky octem a citronovou šťávou. Ocet působí jako přírodní desinfekce a citronová šťáva lednici provoní.

Samozřejmostí je, několikrát týdně projít obsah lednice a vyhodit prošlé potraviny nebo potraviny na kterých by se mohly rozmnožit plísně. Pokud skladujete hotové pokrmy, vždy používejte uzavíratelné nádoby.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments