Dokonale bílé záclony zajistí 2 suroviny z kuchyně. Obejdete se i bez sušení a žehlení

Záclony dokáží zútulnit naše domovy a vytvořit domáckou atmosféru. Díky nim není tolik vidět do oken, a tudíž nám dodávají větší soukromí. Na druhou stranu nám přidělávají práci, protože je musíme věšet a udržovat je pořád čisté a bílé. Naštěstí existují tipy, se kterými bude celý proces praní a údržby snadnější.

Jak vybělit záclony solí

Při pohledu na viditelně zašedlé a nažloutlé záclony se nám jejich vybělení může občas zdát jako nadlidský úkol. Je to ale lehčí, než s ezdá. Nasnadě se nám v tomto případě nabízí sůl, pokud nechcete používat chemická bělidla. Sůl je účinný bělící prostředek, který pohlcuje pachy a změkčuje vodu.

Napusťte vanu teplou vodou a nasypte tam jednoduše 120 g soli. Promíchejte a nechte rozpustit. Až budete mít vše připravené, dejte záclony do vody. Musí být celé ponořené. Nechte je tam minimálně 7 minut, a poté je můžete ještě promnout v ruce a opláchnout.

Následuje druhé mytí, kdy do vody přidáte 40 ml nejlépe vinného octa. Vložíte záclony do roztoku a necháte je tam dalších 10 min. Nakonec záclony vyperte klasicky v pračce anebo ručně.

Foto: Shutterstock

Jedlá soda

Dalším způsobem je přidat jedlou sodu k prášku na praní do pračky anebo ji rozpustit ve vaně, kde můžete nechat záclony namočené i několik hodin. 

Žehlit či nežehlit

Většinou není třeba záclony žehlit, stačí je pověsit rovnou na okna, která je lepší mít po tu dobu otevřená kvůli vlhkosti a cirkulaci vzduchu. Uschnou prakticky hned, protože bývají vyrobené z tenké látky nebo bavlnky. Na druhou stranu, existují i tylové záclony s hustými motivy. Těm se buď vyhněte, anebo, pokud se vám líbí, je třeba mít na mysli, že je budete muset před pověšením vyžehlit.

Starost o záclony není bez práce, o to větší radost vám ale udělají, když je uvidíte bílé a vyvoněné, jak vám budou zdobit okna. 

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments