Dokonale křupavé bramboráky podle šéfkuchaře Vaňka. Prozradil, na čem se musí připravovat, což málokdo ví

Bramboráky patří k české klasice. Krásně dozlatova osmažené a křupavé si získaly přízeň nejednoho strávníka. Pravda, nejsou zrovna nejzdravější, ale čas od času si přece můžeme zahřešit. Připravte si je třeba podle receptu šéfkuchaře Romana Vaňka a uvidíte, že si celá rodina pochutná.

Tradiční i originální varianty

Ačkoli považujeme bramboráky za pokrm typicky český, není to s jejich původem tak jednoduché. Kromě Slovanů je totiž běžně připravovali a připravují i Maďaři nebo Němci. Tradičně se dělají z jemně nastrouhaných brambor, ale existují i varianty strouhané nahrubo. Výhodou je nejen o něco kratší doba přípravy, ale i to, že si pak bramboráky zachovají jakoby roztřepené okraje a jsou navíc křupavější. Nejlepší je použít na ně brambory varného typu C, které mají nejvíce škrobu.

Nepostradatelnými surovinami jsou samozřejmě majoránka a česnek, které bramborákům dodají jejich charakteristickou chuť i vůni. Pokud však chcete pokrm ještě vylepšit, můžete přidat třeba uzeninu nebo sýr. Existují ale i „bramboráky“ připravované z cukety nebo ze sladkých batátů.

Bramboráky se mohou jíst jako příloha, například k masovým směsím nebo ke guláši. Zrovna tak si je ale můžete dát i jako samostatný pokrm, doplněný třeba kysaným zelím nebo škvarky.

A na čem smažit? Jednoznačně na sádle! Tak je připravuje i známý šéfkuchař Vaněk. Inspirujte se jeho receptem.

Foto: Shutterstock

Bramboráky podle Romana Vaňka

Co budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 100 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř
  • sádlo

Postup přípravy

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté z nich vymačkejte přebytečný škrob i vodu. Dejte je do misky a přidejte jednotlivé suroviny – mouku, mléko, vejce, majoránku, utřený česnek, pepř a sůl. Důkladně promíchejte a vytvořte tak spojité těsto.

Na pánvi rozehřejte dostatečné množství sádla a naběračkou na ni těsto nalévejte. Bramboráky smažte z obou stran, pěkně dozlatova. Hotové odkládejte na ubrousek, který nasaje přebytečný tuk. Potom už si můžete pochutnávat.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
David
David
1 rok

Co vám asi, pane Vaňku, na to řekne přítel Pohlreich, že jeho recepty vydáváte za své? 🙂