Famózní polský moučník Pani Walewska. Na počest milenky Napoleona

Oblíbený polský dezert Pani Walewska je jedna z největších dobrot, jakou si doma můžete připravit. Nadýchaný a křehký koláč s typickou chutí povidel nebo pikantní marmelády, kterou zjemňuje pudinkovo-máslový krém je přesně to, na co se vám dneska budou sbíhat sliny. Jdeme se podívat na to, jak na to.

Vrstvený koláč

Řekneme vám pravdu hned na začátku – jde o vrstevný koláč a s tím je vždycky o trochu víc práce než s nějakou běžnou bábovkou. Výsledek ale obvykle stojí za to, protože v jednotlivých vrstvách dezertu se snoubí celá řada chutí, které se vzájemně prolínají a vytvářejí dokonalý zážitek.

V případě dezertu Pani Walewska budeme mít vrstvu křehkého těsta, povidla či marmelády, sněhu, ořechů a pudinkového krému.

Křehké těsto a tuhý sníh

Začneme přípravou základního těsta a sněhové vrstvy.

Na to budeme potřebovat:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • lžička prášku do pečiva
  • 4 bílky
  • sůl
  • 150 g cukru
  • 1 lžíce škrobu
  • mandlové plátky na ozdobu

Hladkou mouku promícháme s kypřícím práškem a spolu s máslem, cukrem a žloutky vypracujeme v hladké těsto. Rozdělíme jej na dvě poloviny a zabalené ve folii necháme chvíli odpočívat v ledničce. Následně jej rozválíme na dva stejně velké obdélníkové pláty, které rozprostřeme na plechy.

Do bílků přidáme špetku soli a při šlehání postupně přisypáváme cukr, na závěr přihodíme lžíci bramborového škrobu.

Další fáze: marmeláda, mandle a pečení

Nejčastěji potkáme tenhle dezert asi v kombinaci: rybízová marmeláda (často z černého rybízu) a plátky mandlí. S chutěmi se však dá porůznu experimentovat – můžeme volit různé druhy marmelád i ořechů. K vidění je recept například s povidly.

Pláty těsta na plechu tedy hojně pomažeme zvolenou marmeládou a následně pokryjeme sněhovou vrstvou. Na vršek přijdou plátky mandlí.

Pečeme zhruba 40 minut na 170 °C. Je důležité těsto dobře hlídat, protože bílková vrstva i ořechy navrchu jsou náchylné na rychlé připálení a zhořknutí.

Foto: Shutterstock

Krém na promazání

Připravíme si

  • 500 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 5 lžic cukru
  • 3 lžíce škrobu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 200 g másla
  • semínka z vanilkového lusku

Čtvrt litru mléka svaříme s vanilkovými semínky a cukrem. Do druhé části mléka postupně zašleháme žloutky, hladkou mouku a škrob. Zatímco mléko s vanilkou stále vaří, zašleháváme do něj druhou směs. Mícháme a čekáme, až se vytvoří pudink.

Pudink je důležité nechat úplně vychladnout, pokud by zůstal teplý, krém se nám srazí. Jakmile tedy dostatečně vychladne, opatrně ho zašleháme do másla a vytvoříme hustý hladký krém bez hrudek.

Tím pomažeme jeden z plátů dezertu a druhým přiklopíme.

Dezert je nutné nechat několik hodin usadit a spojit v ledničce.

Historie koláče

Není úplně jasné, proč nese tenhle sněhový koláč právě jméno polské hraběnky Walewské, o které se traduje, že byla milenkou císaře Napoleona. Jestli však tenhle dezert získal její jméno proto, že si ho zamilovala, pak můžeme s jistotou tvrdit, že šlo o dámu s velmi vytříbenými chutěmi. Protože dokonalost tohohle dezertu docení i ty nejmlsnější jazýčky.

Foto: Shutterstock, zdroj: Polishfoodies

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments