Drahé máslo na pečení vůbec není potřeba. Cukrářka se diví, proč ho lidé používají a nevyzkouší mnohem levnější náhrady

Nahradit máslo pouze doménou těch, kteří jsou alergičtí na mléčné výrobky. Mnoho lidí dnes volí alternativy k máslu z ekonomických důvodů nebo kvůli zdravějšímu stravování. Používání jiných surovin může být rozumným krokem, pokud hledáte cenově dostupnější varianty nebo chcete omezit příjem tuků v potravě. Je důležité zvážit, která alternativa se hodí do vašich receptů, a jaké chutě a vlastnosti nabízejí.

Čím nahradit máslo?

Máslo se hodí nejen k čerstvému pečivu, ale také se často používá v receptech na pečené věci. Při přípravě křehkého drobného čajového pečiva, kde je máslo hlavním pojivem surovin, je těžké ho nahradit. Avšak v receptech na sladké pečivo, kde se přidává rozpuštěné máslo, je to snazší.

Máslo můžete nahradit několika jinými surovinami. Zvažte, zda jsou tyto varianty pro vás vhodné. Ne každý je ochoten ustoupit od svých požadavků na přípravu jídla. Přesto i bez másla můžete upéct chutné buchty, koláče a další pokrmy.

Řecký jogurt

Řecký jogurt má mnoho využití – můžete si ho dát jako svačinu, ale hodí se i do pečení. Obsahuje vysoké množství bílkovin a méně tuku než běžný jogurt. Při pečení poskytuje těstu jemnou texturu a správnou konzistenci. Je ideální pro přípravu chleba a koláčů. Existují i netučné varianty, které obsahují pouze bílkoviny.

Foto: Shutterstock

Olivový olej

Olivový olej je populární pro svou přirozenou a bohatou chuť a pro své zdravé nenasycené tuky. Jeho specifická chuť se však nemusí hodit pro všechny druhy pečiva, zejména pro sladší recepty. Je nejvhodnější pro pečení chleba, slaných koláčů, muffinů a sušenek. Pro méně výraznou chuť se doporučuje použít olivový olej rafinovaný a pro intenzivnější chuť extra panenský olivový olej.

Ovoce a zelenina

Pokud se vyhýbáte klasickému máslovému koláči kvůli vysokému obsahu tuku, zkuste nahradit máslo pyré z jablek nebo dýně. Můžete také použít rozmačkané banány, které tuk úplně nahradí. Tuto metodu však nelze použít ve všech receptech. Při použití dýňového pyré počítejte s tím, že se může změnit barva těsta.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Protože do máslového pečiva se nic jiného než máslo nehodí? 😛

Mira
Mira
1 rok

Máslo má tak specifickou chuť, že ho nahradit nelze. Peču pro svou rodinu a pokud už dám do něčeho svou práci a energii pro upečení, nezkazím si to náhražkou. Ale chápu, že autorka článku je mladá, nemá kuchařské zkušenosti a proto z ní vypadne “moudro”. Kdyby se postavila k plotně tak, uvařit a upéct nedokáže nic. Bohužel spousta lidí už, ani neví jak má dobrý zákusek chutnat.

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Mira

Přesně – máslo je nenahraditelné a snad není třeba péct denně a hned několik plechů – jednou za týden to máslo nikoho nezruinuje!