Velké zdražení piva. Tak to je velký zářez do rozpočtu

Lidé už ani nestačí sledovat, co zrovna zdražuje víc. Najednou přijdou do obchodu a vidí, že některá z položek, kterou si chtěli vložit do nákupního košíku, doslova cenově vystřelila. To se teď dotklo také jedné z nejdůležitějších potravin, bez které Češi nemohou být. Nejde samozřejmě o nic menšího než o pivo.

Plošné zdražení

Dávno pryč jsou časy, kdy jsme se mohli radovat z toho, jak nebývale levné pivo je. S gustem jsme vyprávěli cizincům, že zde si ho v restauraci můžete dát levněji než vodu a že i když vypijete deset kousků za večer, nemusíte sahat hluboko do kapsy. To už dnes nejde. Naprostým standardem v restauracích je pivo za 50 korun a podle hospodských bude ještě hůře. Zdražují totiž energie, personál a nakonec i vstupy, tedy samotné pivo.

Pivovary už oznámily markantní navýšení ceny, a to jak láhvových, tak i točených piv. Prvním byl pochopitelně hlavní hráč na trhu, kterým je Plzeňský prazdroj, který produkuje řadu nejoblíbenějších piv v Česku. Kromě samotné “plzně” je to především Gambrinus, Kozel nebo Radegast. Tento pivovar zdraží o osm procent, v průměru o necelé dvě koruny na jednom pivo. Jenže to je pouze velkoobchodní cena. V obchodech a restauracích se navýšení projeví ještě výraznějším způsobem.

Foto: Shutterstock

V peněžence se to projeví

Pokud si s těžkým srdcem říkáte, že tedy své oblíbené pivo od tohoto pivovaru oželíte a vyzkoušíte nějaké jiné, vězte, že prakticky není možnost úniku. Zdražení totiž oznámily i další velcí hráči na trhu, jako je Staropramen, Budějovický Budvar nebo Primátor. Ty menší pivovary sice takováto oznámení nečiní, avšak následují konkurenci a zdražují také.

Pochopitelným argumentem výrobců piva je skutečnost, že se zdražení jednoduše nemohou vyhnout. Také jim totiž roste cena energií, která je v tomto odvětví velmi důležitá, ale také vstupních surovin a práce. Problémem jsou i obalové materiály, jako je hliníky či sklo, u kterých dokonce hrozil nedostatek.

Bohužel, zdražení piva má v případě Čechů velmi citelný dopad do domácího rozpočtu. Průměrný člověk je zde zvyklý vypít každý týden řadu láhví nebo točených piv. Každé zdražení se potom dosti projeví.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments