Famózní knedlík z mikrovlnky je hotový za 10 minut. S originálem si ho pletou i šéfkuchaři

Knedlík je klasikou české kuchyně. Pro cizince je to neobvyklá příloha, kterou přirovnávají k rohlíku nebo chlebu. Ve světě takřka nemá obdobu. České kuchařky můžete rozdělit do dvou skupin. První co na své umění přípravy knedlíku nedají dopustit a druhou které se vaření knedlíku snaží vyhnout. Pro tuto druhou skupinu máme skvělý tip, jak připravit dokonalý knedlík za pár minut.

Rychlá příprava

K přípravě houskového hrníčkového knedlíku budete potřebovat několik ingrediencí, které najdete ve své domácnosti skoro vždy. Hlavní přísadou, která celý proces urychlí, je prášek do pečiva. Oproti klasickému postupu se tím vyhnete dlouhému hnětení, pokud byste použili droždí, nebo nepraktickému šlehání sněhu z vaječných bílků. Kypřící prášek udělá těžkou práci za vás.

Vaření knedlíku

Nejobvyklejším způsobem vaření houskového knedlíku je vaření. Po přípravě těsta a jeho uválení vložíte knedlík do osolené vroucí vody. Musíte pečlivě hlídat, aby se nepřichytil ke dnu, nesrazil se nebo nerozpustil. Tato tři úskalí můžete vyřešit přípravou knedlíku tzv. hrníčkovou metodou. Knedlík díky němu udrží tvar a dostatečně se provaří.

Správné ingredience

Pro přípravu těsta vám postačí:

  • 2 rohlíky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 2 vejce
  • několik snítek hrubě nasekané petrželky
  • půl lžičky soli, půl balíčku prášku do pečiva
  • 4 lžičky rostlinného oleje

Rohlík nakrájejte na menší kostičky, přidejte sypké ingredience. Nezapomeňte na petrželku. Přidejte vejce a mléko. Vše promíchejte do tekutého těsta. Do 250 ml velkých hrníčku nalijte vždy lžičku oleje a rozetřete ji po stěnách a dnu mašlovačkou. Směs vystačí na 4 porce. Rozdělte ji rovnoměrně do 4 hrníčků.

Foto: Shutterstock

Neobvyklé dokončení

Všechny hrníčky vložte do mikrovlnné trouby, stejně daleko od středu. Nastavte na 700 W na 6 minut. Po zaznění signálu do středu knedlíků zapíchněte špejli a zjistěte, zda není těsto syrové. Pokud nebude ještě dostatečně hotové, přilepí se na špejli po jejím vytažení. Jakmile budou knedlíky “uvařené”, vyklopte je z a nakrájejte na kolečka. Výsledek se sice nevyrovná kynutému knedlíku, ale jeho chuť vás příjemně překvapí.

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Je – uvařit rýži v pytlíku…

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Iris

To jsem reagovala na Danielu…

Daniela
Daniela
1 rok

Není nic lehčího než knedlík, myslím na přípravu.