Fantastické těsto na štrúdl z jogurtu. Takový jste ještě nejedli

Jablečný závin milujeme všichni. Jeho křehkost, nadýchanost a vůně skořice očaruje nejednoho z nás. Ten klasický se připravuje z listového těsta, které si jednoduše buď mražené nebo čerstvé koupíme v obchodě. Tímto způsobem je závin raz dva na stole a můžeme si na něm pochutnat. Ovšem zkoušeli jste někdy připravit štrůdl pomocí jogurtového těsta? Pokud ne, máme pro vás recept, na kterém si pochutnáte.  

Jogurt patří mezi oblíbené ingredience

Nejen při vaření, ale i při pečení se jogurt považuje za oblíbenou ingredienci. Lze jej využít do bábovek, litých těst, koláčů, bublanin a samozřejmě do křehkého těsta na štrúdl. Lze s ním jednoduše nahradit tuk. Vždy ale dávejte pozor na správný poměr. Takových sto mililitrů oleje nahradíte 75 g jogurtu a k tomu ještě přidejte 50 ml oleje. Vždy také dbejte na to, jaký typ jogurtu používáte. Nikdy do moučníků nedávejte odtučněné výrobky, ale spíš ty, které mají vysoký obsah tuku. Například jogurty řeckého typu a jiné. Nyní ale zpět k receptu.

Foto: Shutterstock

Na závin z jogurtového těsta si připravte následující suroviny

  • 250 gramů hladké mouky
  • 70 gramů moučkového cukru
  • špetka soli
  • 175 mililitrů bílého jogurtu
  • 100 gramů másla
  • vejce na potřeni závinu

Na náplň si připravte 400 gramů strouhaných či na malé kousíčky nakrájených jablek, dvě polévkové lžíce cukru, skořici dle chuti a vlašské ořechy – posekané.  

Máslo nechte změknout a následně ze všech zbývajících surovin vypracujte hladké těsto, které dejte do lednice na jednu či dvě hodiny odpočinout. Zatímco bude těsto odpočívat, připravte si jablečnou náplň. Jak jsme již výše zmínili, jablka můžete nastrouhat či nakrájet. Následně je zasypte cukrem, skořicí a nasekanými vlašskými ořechy. Přibližně patnáct minut před rozválením těsto vytáhněte. Po uplynulé době jej rozválejte na tenkou placku, potřete ji vajíčkem a rozprostřete jablečnou nádivku. Následně zamotejte jako roládu. Zamotaný štrúdl potřete i z horní části rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte po dobu dvaceti minut.    

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments