Fantastický trik na čištění mřížky v troubě. Používá se na to jedna běžná surovina, do které byste to neřekli

Nová trouba je skutečnou radostí a zaplesá nad ní celá rodina. Již po měsíci ale pozorujeme první známky opotřebení a první flíčky na novém dokonalém spotřebiči. Když se o něj budete pravidelně starat, vydrží jeho reprezentativní podoba po dlouhou dobu. Jak na to?

A je to v troubě

Buchta, která se z okraje nádoby na pečení rozhodla vypochodovat až do prostoru trouby. Šťáva z masa, která se nedopatřením vylila do trouby. Nebo třeba maličký kousek masa, který se přilepil k hornímu okraji trouby. Zkrátka situace, které se stávají a v běžném provozu jsou snad téměř nevyhnutelné. Znamenají jedno jediné. Až trouba vychladne, bude se čistit.

Dřina? Ani náhodou

Přejete si nyní troubu vyčistit od všech nečistot? Je potřeba si uvědomit, že nebudete nic zdlouhavě čistit a drhnout, to by nebylo to nejlepší řešení. Zapomeňte na dřinu a jděte na to chytře.

Napřed si do vyhřáté trouby vložte nádobu s horkou vodou. Hrnek, hrnec, cokoliv. Voda se musí alespoň částečně vypařit. Začne čisticí proces, aniž byste museli cokoliv dělat.

Povolejte surovinu, kterou máte v kuchyni

Trouba je odmočená, již vychládá. Nyní je třeba začít jednat. Na houbičku si naneste dostatečně silnou vrstvu jedlé sody a začněte interiér trouby pomalu čistit. Soda bude fungovat jako abrazivum, dezinfekce, a také jako užitečný čisticí prostředek.

Když si troubu vyčistíte pomocí jedlé sody, je ještě nutné se následně po čištěném povrchu projet houbičkou ještě jednou, nyní bude již namočená v čisté vodě a odstraní uvolněné nečistoty a zbytky sody.

Foto: Shutterstock

Zažraná špína

Umývat troubu byste měli po každém pečení. Bude tak stále krásná a v reprezentativní podobě. Někdy se ale nedaří uklízet po každém pečení. Když se vám toto nechtěně „zadaří“, budete potřebovat trochu drastičtější postup čištění. Předměty, které si budete přát vyčistit, nejprve potřete jedlou sodou a následně postříkejte obyčejným octem.

Nechte půl hodiny působit, poté se na daná místa vydejte opět s drsnou částí houbičky, kterou jste navíc opět posypali jedlou sodou. Snažte se vyčistit i to, co se vám dříve nepodařilo. V případě potřeby opakujte postup s octem.

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments