Geniální fígly uklízeček z hotelu. Díky tomu vydrhnete dlaždice nebo dřez pětkrát rychleji

V hotelích se musí uklízet hlavně rychle a účinně. Chcete se dozvědět tipy a triky od úklidových pracovnic a usnadnit si tak uklízení ve svém domě?

Málokdo rád uklízí, protože úklid je dřina, ale s různými fíglemi to jde snadněji. Přitom není třeba chemie. Stačí používat pouze šetrné, ekologické a cenově dostupné látky namísto chemických přípravků, takže nehrozí, že byste si něco zničili.

Hlavice od sprchy nebo vany

Vyčistit vodní kámen je mnohdy velmi obtížné a kolikrát na to nepomůže ani drahá chemie. Můžete si proto vyrobit octový roztok. Zahřejte cca litr octa a přidejte 2 lžíce jedlé sody. Ocet je velmi účinný proti mastnotě a vodnímu kameni, kohoutky a růžice od sprch se vám budou jen lesknout.

Dlaždice

Na dlaždicích v kuchyni nebo koupelně se usazuje mastný povlak, který se špatně čistí. V 1 litru vody rozpusťte 2–3 lžíce čpavku. Namočte do něj houbu a začněte otírat. Nečistot se zbavíte během chvíle.

Dřez

Dřez používáme takřka neustále, musí být tedy neustále čistý. Často se tam usazují rezavé skvrny. Proti nim výborně funguje směs octu se solí. Do trochy octa nasypte pár špetek soli a roztokem otírejte potřebná místa.

Foto: Shutterstock

Kuchyňská linka

Může se stát, že se nám na kuchyňskou linku upadne trošku kurkumy nebo jiné ingredience, která barví. To můžeme ale napravit snadno a rychle pomocí jedlé sody. Necháme ji na určeném místě pár minut, a pak se ji snažíme vycídit měkkou stranou houbičky, abychom si linku neponičili.

Varná konvice

Na dnu varné konvice se usazuje vodní kámen, který si nikdo nechceme lít do čaje. Existují dva způsoby, jak konvici vyčistit. Prvním z nich je obyčejný citron. Odstraňte pecky a vymačkejte ho do konvice, vodu naplňte do maxima a vodu uvařte, poté vylejte. Určitě se nemusíte bát, že váš čaj nebo káva bude cítit po citrónu.

Dalším účinným způsobem je použití kyseliny citronové. Tu musíte nejdříve rozpustit ve vodě a nalít do konvice. Poté zapnete konvici, ale vodu můžete vypnout už ve chvíli, kdy se začne vařit. Nechte vodu ještě minimálně 5 minut odstát, a poté vodu vylejte. Po vodním kameni nezbyde ani památka.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments