Geniální způsob, jak se zbavit starého oleje na vaření. Pokud to děláte špatně, může se vám to pěkně vymstít

Česká kuchyně je do značné míry postavena na vaření či smažení na oleji. Samotná příprava jídla je tou zábavnou částí, avšak v důsledku toho nám pak zbude cosi nevábně vypadajícího, s čím si mnoho lidí neví pořádně rady. Jde o starý přepálený olej.

Pakliže postupujete způsobem, že tento olej vezmete a vylijete do odpadu nebo do záchodu, potom děláte obrovskou chybu, která se vám může zle vymstít. To skutečně není nic neškodného. Můžete si totiž svůj odpad velmi jednoduše zablokovat, případně přispět k potížím obecní kanalizace.

Jak správně zlikvidovat olej

Kromě toho nesprávná likvidace starého kuchyňského oleje způsobí, že k vám do domácnosti zavítají hosté, které si tam rozhodně nepřejete mít. Především potom ovocné mušky nebo komáři.

Nenechte se přitom mýlit. Možná se domníváte, že ta troška oleje, kterou vyléváte do odpadu, nic moc nezpůsobí. Jak ale uvádějí odborníci, i velmi malé množství oleje na vaření, které skončí v potrubí, může napáchat velkou neplechu. Kromě přímých dopadů takto navíc poškozujete i životní prostředí.

Jednou z nejlepších metod, jak se použitého oleje zbavit, je použít nějakou uzavíratelnou láhev, sáček, případně starou zednickou nádobu. Nechte olej vychladnout a následně ho do této nádoby či láhve nalijte.

Šéfkuchařka a kulinářská expertka Jennifer Hill Booker potom olej doporučuje nádobu s olejem nejprve zmrazit, abyste předešli riziku úniku oleje. V žádném případě neumisťujte olej mezi ostatní odpad, protože je pravděpodobné, že ještě vyteče, obzvlášť pokud je stále trochu teplý.

Foto: Shutterstock

Opětovné využití oleje

Ačkoliv nejde o věc, kterou lze univerzálně doporučit, můžeme zmínit také skutečnost, že olej lze použít opakovaně. Avšak jen po jeho zchlazení a vyčištění. To probíhá tak, že z oleje odstraníme části jídla, které v něm mohly zůstat. Předtím je ale nutné nechat olej řádně vychladnout. K procedění použijte sítko nebo hlubokou misku.

Po odstranění částic jídla a vzduchu můžete olej skladovat ve skříni při pokojové teplotě, ale doporučit lze spíše uchování v lednici, a to v plastové či skleněné nádobě. Dokonalejší vyčištění oleje zajistí použití kolagenu v prášku.

Použitý olej ale vždy skladujte odděleně a nepřilévejte k němu další, který pochází z přípravy jiného jídla. Pamatujte také na to, že použitý olej už vydrží jen tři až čtyři týdny.

Foto: Shutterstock, zdroje: Southern Living, Act Enviro

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Evžen
Evžen
1 rok

Zmrazit olej…. Asi nejlíp na absolutní nulu!