Hypokalémie je rychlé snížení hladiny draslíku v krvi. Může způsobit náhlou smrt

Co je hypokalémie? Jaké jsou nejčastější příčiny? Jak lze správně diagnostikovat toto onemocnění a v čem spočívá účinná léčba?

Hypokalémie je stav, kdy dojde k razantnímu snížení hladiny draslíku v krvi. Draselný iont se ve vysoké koncentraci vyskytuje v buňkách, ale v krvi je ho poměrně malé množství. Hladinu draslíku v krvi je možné zjistit snadno a jednoduše z běžného odběru krve. Zde je třeba vědět, že pokud se sníží hladina draslíku pod 3,8 mmol/litr, jedná se o hypokalémii. Onemocnění, které může způsobit rychlou a nečekanou smrt.

Příčiny vzniku hypokalémie

Kromě nedostatečně vyvážené stravy, kde chybí potraviny bohaté na draslík, může hypokalémii zapříčinit dlouhodobější průjem, nadměrné zvracení, užívání léků, které snižují koncentraci draslíku, jde o některé látky ze skupiny diuretik, ale také některé druhy léků užívající při léčbě vysokého tlaku, srdečního selhávání.

Úzkou spojitost má rovněž snížení hladiny krevního cukru, kdy tak zároveň klesne i hladina draslíku, což může být rizikové zejména pro pacienty s cukrovkou. Rovněž osoby, které mají Connův či Batterův syndrom jsou více ohroženější a je zde vyšší riziko vzniku hypokalémie.

Efektivní řešení v podobě léčby

I když to vše může znít až hrůzostrašně, tak věřte, že léčba je poměrně snadná. Zkrátka je třeba tělu dodat potřebný draslík. Nejrychlejší a nejvíce účinnou cestou je prostřednictvím infúze, v rámci dlouhodobější léčby je podáván v tabletách.

Prevence a účinné řešení

Nejlepší je vyvážená strava a bohatá na draslík. V tomto směru se lze spolehnout na potraviny, které se pyšní obsahem draslíku. Jedná se o banány, brambory, rozinky, špenát, vlašské ořechy, fazole, avokádo, sójovou mouku, hrách, rajčata a samozřejmě ryby.

Většina ryb obsahuje alespoň deset procent optimální denní dávky draslíku. Mezi nejlepší zdroje patří tuňák, platýz, divoký losos. Při nákupu je nutné však dbát na to, abyste kupovali ryby, které pokud možno neobsahují rtuť a samozřejmě se vyhněte smažení, které není nejzdravější formou úpravy. Kromě ryb můžete do svého jídelníčku zařadit i červené a krůtí maso, které vyniká taktéž vysokým obsahem draslíku.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments