Oblíbená konzerva obsahovala škodlivé látky. Musela být stažena z trhu

Je vždy velmi nepříjemné, když se přijde na to, že v některé potravině se našlo něco, co do ní nepatří a co může jejím konzumentům uškodit, a to i poměrně významně. Obzvlášť ve chvíli, kdy jde o široce oblíbenou a nakupovanou potravinu. Sice tu fungují spolehlivé kontrolní mechanismy, ale nikdy nelze vyloučit, že člověk takovou potravinu konzumuje delší dobu, aniž by věděl, že je v ní něco špatného.

To se opravdu nepovedlo

Bohužel takový případ se teď odehrál s jednou oblíbenou konzervou, která musela být nekompromisně stažena z obchodní sítě společnosti Billa. Ukázalo se totiž, že se v ní nachází velké množství látky s rakovinotvornými účinky.

Konzerva se prodávala jako na běžícím pásu a není proto vyloučeno, že nějaké ty kusy budete mít i doma. V žádném případě ji ale nekonzumujte. Buď ji vyhoďte, nebo vraťte na prodejně, kde dostanete zpět peníze.

O jakémže výrobku se to tedy vlastně bavíme? Nejde o nic menšího než oblíbené uzené šproty značky Nekton. Jak zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce na základě laboratorní analýzy, tento výrobek měl složení, které nelze tolerovat. Obsah konzervy absolutně nesplňoval limity sledovaných látek, na jejichž hladinu musí každý výrobce opravdu pečlivě dbát.

Foto: Shutterstock

Výsledky byly hrozné

Největším problémem se ukázalo být opravdu vysoké množství benzopyrenu. Ten se v menším množství vyskytuje u grilovaných a smažených pokrmů, což je také jeden z důvodů, proč se nedoporučuje konzumace těchto jídel příliš pravidelně. Jakmile totiž překročí určitou hladinu, začíná být opravdu dosti nebezpečný. Studie totiž prokázaly, že je rakovinotvorný.

Pokud je tedy v těchto uzených šprotech látky značné množství, znamená to jednoznačnou stopku. Něco takového opravdu nepatří na pulty prodejen. Bohužel, Česká republika na tom s kvalitou potravin není zrovna nejlépe a výrobci se snaží neustále nahrazovat dražší látky těmi levnějšími. To potom může vést k podobným excesům. Měli bychom si každopádně pamatovat značky, které se provinily vícekrát a raději se jim vyhýbat. Jen tak zajistíme, že budou respektovat naše spotřebitelská práva.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
1 rok

Hroznę je že se to dostane vůbec do prodeje!

Petr
Petr
1 rok

No a kolik toho benzopyrenu bylo a kolik je norma..? To se nedozvíme? Takový nedodělamý článek snad ani nemohl napsat člověk, ale nějaký nepovedený automat… 🙂

Luboš
Luboš
1 rok

To žvanění, že se u nás prodávají nekvalitní potraviny, je tak trochu mimo. Ještě před něco více než rokem byla ČR orgány EU sledující bezpečnost potravin v evropských zemích mezi třemi nejbezpečnějšími zeměmi.

Eva
Eva
1 rok
Reply to  Luboš

V tom s vámi souhlasím,pokud si pamatuji,tak jsme vždy měli nejpřísnější kritéria

Monika
Monika
1 rok
Reply to  Luboš

Co bylo,bylo!