Jak často měnit houbičku na nádobí, aby nebyla životu nebezpečná. Většina lidí to neví

Nepostradatelná houbička na nádobí je téměř v každé kuchyni. Mytím špinavého nádobí a ostatních nečistot v kuchyni v ní ale zůstávají usazeniny, které jsou přímo hnízdištěm bakterií. Mytím nádobí se bakterie přenesou zpět k pokrmům. Jak často houbičku na nádobí měnit?

Nejvíce nečistot je v kuchyni

Možná vás překvapí, že nejvíce znečištěnou místností v domácnosti není koupelna, či přímo toaleta, ale vaše kuchyni. Právě tam přebývá největší množství bakterií. A jelikož se v kuchyni manipuluje s potravinami, vzniká vysoké riziko nákazy. Pravidelné likvidaci bakterií a desinfekci povrchů je třeba věnovat pozornost i v případě, že používáte myčku nádobí.

Houbičky s dlouhou životností

Houbičky jsou poměrně nenákladné na pořízení, proto neexistuje důvod, proč používat jednu po několik týdnů. Ano vydrží dlouhou dobu a pouhým okem nepoznáte, že se uvnitř pohybují kolonie nebezpečných bakterií. Proto je vhodnější nastavit si pravidelný režim, určité časové období, po kterém houbičku nekompromisně vyhodíte bez ohledu na to, jak bude po použití vypadat.

Jak často měnit houbičku na nádobí

Houbičku na nádobí byste měli vyměnit jednou týdně. A to i v případě, že s ní myjete nádobí minimálně, protože používáte myčku. Jednou týdně byste měli také desinfikovat pečlivě povrchy v kuchyni jako dřez, baterii, úchytky na skříňkách a skrytá zákoutí pracovní desky. Samotná pracovní deska by měla být ošetřena desinfekcí každý den.

Používejte čisticí prostředky s rozprašovačem a desinfekce bude rychlá a jednoduchá.

Foto: Shutterstock

Minimalizujte riziko

Množení bakterií podpoří teplo a vlhko, proto houbičku uchovávejte dál od dřezu. Po použití se snažte ji vymačkat a uložte do košíčku, aby rychle uschnula. Alternativou pro houbičku je používání kuchyňské hadry, kterou můžete prát při vysokých teplotách.

Vyřazené houbičky

Asi vám bude líto vyhazovat houbičku po týdnu použití, když má stále dokonalý vzhled. Využijte ji pro čištění obuvi nebo čištění jiných povrchů v domácnosti. Také může sloužit pro nejrůznější kreativní práce, v takovém případě ji ale sterilizujte proudem horké vody.

Foto: Shutterstock, zdroj: Tasteofhome

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Ježíšmarjá. Vy se z té hygieny jednou zblázníte! Dezinfikovat povrchy? Tak buď mám v kuchyni čisto i bez té vaší hnusné dezinfekce, nebo jsme tak odolní – a to včetně našich kamarádů, kteří se u nás občas vyskytují – ještě nikdo problém neměl…ale klidně se v té dezinfekci i koupejte. Vsadím se, že máte minimálně jednu alergii, ekzém a 12x do roka rýmičku…jo, a houbičky měním i častěji než 1x týdně – podle potřeby.