Jak nerozvařit knedlíky. Úžasný fígl našich babiček

Na knedlíky nedají dopustit milovníci tradičních českých jídel. Hodně lidí ale knedlíky nechce vařit ze strachu, že se jim rozvaří. Tomu se dá ale snadno předejít tím, že si koupíte pařák a knedlíky už budete vařit jenom v páře. Takto knedlíky už nikdy v životě nerozvaříte.

Výhody vaření v páře

I když, dobře, i v pařáčku vám knedlíky mohou popraskat, zdrcnout se nebo se rozpadnout. Ale, s největší pravděpodobností zůstanou pořád jedlé! A to chceme. Navíc, když použijete pařák, máte mnohem větší pravděpodobnost, že se knedlíky povedou. Vařením v páře budou knedlíky nadýchanější a na povrchu budou tvrdé a suché.

Způsoby vaření v páře

Způsoby vaření v páře jsou celkem tři. Zaprvé, můžete si koupit speciální parní hrnec. To je sada, která zahrnuje speciální děrovaný hrnec, který položíte na takovou pánvičku, kam nalijete vodu, a ona se vám odpařuje. Nebo si koupíte speciální kulatý pařák, ten vložíte normálně do hrnce, pod to vodu, a můžete s klidem vařit.

Pokud nemáte dvě výše uvedené, můžete vyzkoušet třetí způsob. Nalijete do velkého hrnce vodu. Vezmete utěrku a přichytíte jí na madla hrnce z obou stran ideálně provázkem. Dejte si pozor, aby byla přichycená opravdu napevno. Tam vložíte knedlíky. Na to dáte další utěrku a přiklopíte poklopem.

Foto: Shutterstock

Postup vaření

Jak na to, aby se vše povedlo? Připravte si těsto podle oblíbeného receptu. Mějte na paměti, že při vaření v páře by těsto mělo být o něco řidší a měkčí. Nemusí být tolik tuhé, jako když knedlíky vaříte ve vodě. Tak budete mít knedlíky nadýchanější.

Následně si vyberte si jeden způsob vaření v páře. Aby se vám knedlíky v hrnci neslepily k sobě, je třeba na ně položit utěrku a zamačkat jí mezi oba dva nebo více knedlíků. Když vaříte třeba malé šišky, dejte je dál od sebe.

Ideální doba pro vaření knedlíků je takových 25 min. Dejte si pozor, aby se vám nevyvařila voda. Voda vám při vaření musí bublat, aby se knedlíky uvařily pořádně. Hned po uvaření musíte knedlíky hned nakrájet a schovat pod utěrku, aby neuschly. Nemusíte je propichovat, protože zde není voda, která je potřeba vypustit ven.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Jak někdo může vystavit tak hrozné knedlíky. Šiška vypadá jakoby jí mělo nějaké zvíře v hubě a i plátky jsou zoufalé.😡😡😡

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Ivona

Souhlas – to je hrůza 🙁
Když chci super knedlík, vařím ho v ubrousku a prezentovat něco takového – to bych se bála, že mě babka přijde v noci strašit…