Jak si ulehčit škrábání brambor. Naučte se osvědčený trik hospodyněk, už to nebudete dělat jinak

Neznáme hospodyňku, která by ráda škrábala brambory. Jedná se o méně oblíbenou a vyhledávanou činnost. A to především tehdy, když chystáte bramborovou přílohu pro větší počet lidí. Pokud neradi škrábete brambory, vyzkoušejte několik nápadů, které vám tuto činnost mohou usnadnit. Nejedná se o žádné složité a zdlouhavé procesy.

Brambory se slupkou, jako příloha

Zřejmě úplně nejjednodušší, jak si dopřát brambory bez zdlouhavého škrábání, je brambory uvařit i se slupkou. I po uvaření brambory nemusíte loupat. Stačí, když je každému strávníkovi rozkrájíte na měsíčky, polijete máslem a možná mírně osolíte. Záleží na vaši chuti. V takovém případě si brambory dokonce uchovají značné množství prospěšných látek.   

Méně známý, ale nejrychlejší způsob

Druhou možností je koupit brambory ve vakuovém balení. Brambory v takovém balení jsou již oškrábané a jsou k dostání od půl kilogramu. Jednou z výhod je jistě kvalita brambor. Nemusíte riskovat, že spoustu z nich kvůli špatné kvalitě budete muset vyhodit. I přes příjemnou výhodu, mají takové vakuově balené brambory i nevýhodu, a tou je jistě vyšší cena a kratší trvanlivost.   

Brambory je možné vařit a péct ve slupce. Po uvaření půjdou snadněji loupat. Nebo je nařízněte jako na obrázku, přidejte bylinky, olivový olej a dejte péct do trouby. / Foto: Shutterstock

Správná škrabka na brambory

Jestliže škrábete brambory škrabkou na ovoce, možná vám práce nepůjde tak od ruky, jako se speciální škrabkou na brambory. Z vlastní zkušenosti tedy musím potvrdit, že škrábání brambor se škrabkou s horizontální rukojetí a širším nožem, je pro tento krok ideálnější. Bramboru, nejlépe větší, uchopíte do levé ruky, pokud jste pravák – pokud ne tak obráceně – bramboru si vložíte do dlaně, palcem a prsty ji přidržíte a od horní části brambory dlouhými tahy až dolů, začnete škrábat. 

Loupač brambor není výbavou pouze jídelen

Stroj na oškrabání brambor v dnešní době můžete mít i doma. Již není součástí pouze velkých jídelen či gastro provozoven. Lze jej koupit do dvou tisíc korun, ale i za více. Oškrábe vám méně než jeden kilogram brambor, ale také více. Délka škrábání je od minuty a půl až po tři minuty. Ovšem myslete na to, že takový loupač je třeba čistit a mít jej kde uskladnit. 

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav Blažke
Jaroslav Blažke
5 měsíců

Vařím téměř 50let. Amatérsky,dnes poloprofesionálně,brambor není rovný,proto používám bolševickou zahnutou škrabku,kteterá bohužel dnes není k sehnání.

Iris
Iris
5 měsíců

Brambory ve slupce jen “mladé”.
Staré brambory ve slupce jedině pečené – a to ještě jen dokud nezačnou klíčit – vařené se slupkou jsou pro prasata (králíky, slepice).

Jaroslav Blažke
Jaroslav Blažke
5 měsíců
Reply to  Iris

Ano,souhlas.