Potraviny, které nikdy nesmíte dát do mrazáku. Udělejte to a bude opravdu zle

Málokterá domácnost si dokáže představit svůj každodenní provoz bez mrazáku. Ten se pochopitelně využívá především k tomu, aby potraviny co nejdéle vydržely. Zažité využívání tohoto spotřebiče však mnohé dovedl k tomu, že si zvykli zamrazovat skutečně všechno možné. To ale nemusí být vždy vhodné a v některých případech to může být dokonce velmi škodlivé. V případě některých potravin se totiž může změnit konzistence a v důsledku toho i kvalita. V lepším případě pak bude potravina už jen nedobrá, v horším pak může i poškodit zdraví.

Mléčné výrobky

Do mrazáku byste nikdy neměli vkládat mléčné výrobky, tedy zejména mléko, jogurty, sýry, máslo či tvaroh. Pravděpodobně dojde k tomu, že se srazí, čímž přijdete nejen o jejich konzistenci, ale také dobrou chuť.

Zelenina a ovoce

Pokud vás napadlo zamrazit čerstvou zeleninu či ovoce, raději to nedělejte, není to totiž vhodné. Většina druhů obsahuje velké množství vody, která v mrazáku pochopitelně zmrzne a po vytažení odteče. V případě ovoce tak přijdete o šťavnatou chuť. V žádném případě nedávejte do mrazáku jablka, melouny, listovou zeleninu, celer nebo brambory.

Čerstvé bylinky

To, co jsme uvedli v předchozím odstavci, platí také o čerstvých bylinkách. Pokud je dáte do mrazáku, musíte se smířit s tím, že ztratí svou chuť a ve výsledku také účinky. Jakmile je vytáhnete s cílem použití, zjistíte, že máte v ruce jen zvláštní kaši.

Foto: Shutterstock

Vaječné výrobky

K zamražení se nehodí ani produkty z vajec. Mluvíme zde především o majonéze, pudinku či nejrůznějších krémech. Lidé je přitom mrazí poměrně často, protože si jich vyrobí větší množství třeba na přípravu dortu a pak si řeknou, že si zbytek nechají na příště. To už ale vyndají jen nechutnou sraženinu.

Vejce

Nejen vaječné výrobky, ale i samotná vejce ve skořápce se do mrazáku nehodí. Obsahují totiž značné množství vody. Ta v mrazáku nabude na objemu a skořápka praskne. Do vajec se tímto způsobem mohou snadno dostat nebezpečné bakterie.

Rozmražené maso

Obecně platí, že pokud už jste něco zamrazili a následně nechali rozmrazit, je třeba to zkonzumovat, případně následně vyhodit. V žádném případě to nedávejte zpět do mrazáku. Obzvlášť pokud jde o maso. V důsledku kontaminace bakteriemi riskujete vážné potíže.

Foto: Shutterstock, zdroje: Eatthis, CNET

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Nevidím důvod, proč by se nemohlo zamrazit máslo – dělám to tak léta a po rozmrazení je v pohodě.
Stejně tak některé druhy ovoce a zeleniny jsou v pohodě – ale záleží na tom, nač se použijí.

Pepa
Pepa
2 let

Snad jen úplnýho hlupáka by napadlo zamrazovat listovou zeleninu,mléko,pudink a dokonce snad vejce… 🤥🤥🤥

Iris
Iris
2 let
Reply to  Pepa

Znám cvoka, který vrazil syrové vejce do mikrovlnky – tak proč ne do mrazáku… 😀