Je lepší ruční mytí, nebo myčka? Rozdíl je skutečně velký, nedělejte chybu

Myčku na nádobí má doma většina z nás a často patří k našim vůbec nejceněnějším pomocníkům. Ušetří spoustu času i ne právě oblíbené práce a navíc je úsporná i co se týče spotřeby energií, vody a mycích prostředků.

Ale je tomu tak i v dnešní době, kdy ceny elektřiny stoupají do nečekaných výšin a o zdražování vody se pomalu také začíná mluvit? Nebylo by lepší, vrátit se k ručnímu mytí?

Pojďme se na to společně podívat.

Kdy je myčka úsporná?

Logickým předpokladem, kdy se vyplatí mýt nádobí v myčce je situace, kdy je spotřebič naplněný. Myčka plná nádobí spotřebuje asi o třetinu méně energie a jen poloviční množství vody, než by tomu bylo v případě ručního mytí.

Podle studie, která se uskutečnila v německém Bonnu, spotřebuje myčka při svém úplném naplnění cca 15 litrů vody, zatímco při ručním mytí je to asi 46 litrů. A pokud nádobí oplachujete pod tekoucí vodou, může to být i 150 litrů vody.

Podle stejné studie také majitelé myček věnují nádobí průměrně 10 minut času denně. Tolik prý zabere vložení a vyndání nádobí z myčky, zatímco u ručního mytí to může být hodina. A během hodiny můžeme udělat spoustu jiné užitečné práce.

Myčka naše nádobí zároveň i dezinfikuje, protože používá teploty, jaké by naše ruce nevydržely. Obvykle je to nad 65 °C, ale taková teplota je potřebná jen při mytí kousků, které přišly do styku s masem nebo rybami. Jinak ji stačí použít 1x měsíčně, aby pomohla rozpustit tukové usazeniny ve spotřebiči.

Využívejte eco program

Pro běžné mytí je nejvýhodnější ekologický program, který už dnes má ve svém nastavení většina myček. Hodně spotřebitelů o jeho účinnosti pochybuje, protože je oproti ostatním neúměrně dlouhý.  Eco program ale právě proto spotřebuje mnohem méně vody i energie než ostatní. Ty sice šetří čas, ale jsou z toho důvodu energeticky mnohem náročnější.

Foto: Shutterstock

Jak udělat ruční mytí ekonomičtější?

Pokud potřebujete umýt jen pár kousků, je ruční mytí mnohem hospodárnější.

Nemáte-li myčku a myjete nádobí pouze ručně, myjte ho bezprostředně po jídle. Nenechte na něm zbytky zaschnout, protože odmáčením spotřebujete více vody.

Napusťte si horkou vodu, přidejte saponát a vystačte si pouze s ní. Nádobí oplachujte studenou  a to pouze v případě, že potřebujete spláchnout mycí prostředek. Nejprve myjte nejméně špinavé kousky, ať vám zůstane voda co nejdéle čistá.

Přemýšlejte také o pořízení úsporné dřezové baterie, která tekoucí vodu takzvaně provzdušní a tím snížíte nejen spotřebu vody, ale i energie, potřebné k jejímu ohřátí.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments