Fantastická večeře za pár korun. Ideální před výplatou, přitom skvěle chutná a zasytí

Pokud patříte k lidem, kteří mají na konci měsíce hluboko do kapse, nebo jste naopak člověk, který rád zkouší jednoduché a chutné recepty a rád za jídlo neutratí jmění, tento recept pro vás bude ideální. Navíc je zdravý, jednoduchý, rychlý a nepotřebujete na něj mnoho surovin. Připravte rodině večeři, na které si pochutnají. Pokud máte rádi brambory a pórek, určitě si pochutnáte.

Zdravá večeře, která zasytí

Brambory patří mezi základní potraviny, které má každý z nás doma. Jsou skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje správné trávení. Dále v nich najdeme vitamín C, B1, B6, kyselinu listovou draslík a mnoho dalších pro tělo prospěšných látek. A co se týče pórku, je považován za superpotravinu, která má pro lidský organismus velký význam. V pórku najdeme vitamín C, A a E, ale také vápník, draslík, fosfor, zinek a mangan.

Jednoduše řečeno – kombinace brambor a pórku je pro naše zdraví a střeva výhrou. Jak si tedy připravit lahodnou pochoutku z těchto dvou surovin, co přidat a nezatížit tak rodinný rozpočet? 

Suroviny a postup přípravy

Připravte si dva pórky, odloupněte jednu vrstvu a omyjte ho. Nyní rozkrojte pórek na půlky a nakrájejte je na větší kusy. Například na proužky silné tři centimetry. Připravte si mísu s vodou, do které nasypete sůl, a následně do ní dejte i pórek, který zde necháte deset minut odpočívat. 

Foto: Shutterstock

Jakmile připravíte pórek, pusťte se do přípravy brambor. Přibližně jedno kilo brambor oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Dejte je stranou a slijte pórek, který opražíte na másle. Následně vymažte pomocí másla zapékací mísu, na dno naskládejte brambory, posypte je pórkem a obě suroviny zalijte jedním kelímkem smetany a hrnkem plnotučného mléka. Nahoru pak nastrouhejte 100 gramů eidamu, goudy či čedaru – záleží jen na vás, jaký sýr máte rádi. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte po dobu 45 minut.

Rychlejšího upečení docílíte tak, že brambory nejdříve uvaříte ve slupce, oloupete je, nakrájíte na plátky a zbytek postupu provedet tak, jak je zmíněno výše. Někdo také rád přidá česnek, jiní zase petrželku nebo oblíbené koření – chutím se meze nekladou.

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments