Jednoduchý trik, jak zbavit kuřecí prsa kostí a blanky v mžiku a téměř bez práce

Vykostit kuře ve slevě je vcelku nudný a zdlouhavý proces. Práci si usnadníme tím, pokud koupíte kuřecí prsa s kostí. Finančně se to vyplatí víc, protože nevykostěná kuřecí prsa se většinou prodávají za nižší cenu a ze skeletu můžete připravit ještě vývar. Jak rychle a jednoduše zbavit kuřecí prsa skeletu?

Jak vykostit kuřecí prsa

Nejprve otrhejte dlouhé chloupky na kůži a důkladně kuře omyjte, anebo ji jednoduše stáhněte. Stačí rukama, ale můžete použít gumové rukavice. Na mase zbyde kus viditelného tuku, který odstraníte nožem.

Připravte si ostrý nůž bez pilky, a poté si prohlédněte stavbu kuřete, jak jsou kuřecí prsa přichycená na hrudním koši – jsou rozdělena na dvě části chrupavkou.

Začněte řezat od hlavy, tedy tam, kde je hrudní koš více rozšířený. Půjde vám to lépe. Jednou rukou přidržujte druhou stranu a řežte podél středové chrupavky dlouhými pohyby, abyste nepoškodili strukturu masa. Když necháte na skeletu kus masa, nevadí to. Rukou prohmatejte místo, kde máte pokračovat a snažte se odhadovat, kde asi bude kost a kde maso. Stejně pokračujeme i s druhou stranou. Nakonec rukou nebo nožem odstraníme malé části chrupavek a kostí, které nám zbyly na mase.

Foto: Shutterstock

Jak odstranit blanku

Komu vadí bílá blanka, může jí jednoduše stáhnout pomocí vidličky. Vezměte vidličku a zahákněte ji na vyčuhující část blanky. Druhou rukou přidržte blanku a silou ji spíše pomaleji vytrhněte z masa. Aby vám blanka z druhé ruky neklouzala, můžete ji držet pomocí nějaké utěrky nebo ubrousku.

Co s kostmi?

Kuřecí skelety využijete na zdraví prospěšný vývar. Položte jeden skelet do cca 1,5 litru vody a následně přidejte kořenovou zeleninu (jednu mrkev, petržel, a chcete-li, kousek celeru), divoké koření, cibuli, sůl a popřípadě česnek. Vařte nejméně hodinu a půl.

Foto: Shutterstock

Autor: Martina Hokszová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments