Jezte grapefruity. Pomáhají totiž s hubnutím, imunitou a cholesterolem

Grapefruit je oblíbeným tropickým ovocem pro jeho nahořklou a osvěžující chuť. Má však ještě blahodárné účinky na naše zdraví. Grapefruitu se také říká rajský citrus (citrus paradisi). Jeho historie sahá ke karibskému ostrovu Barbados. Do Evropy byl přivezen Angličany v druhé polovině 17. století. Poté se stal velmi oblíbeným v různých evropských kuchyních.

Posiluje imunitu

Grapefruit má velké množství vitamínů, zejména pak vitamínu C. Nemá ho však tolik jako citron či pomeranč. Díky vláknině pomáhá s regulováním trávení a detoxikuje organismus. Grapefruit má také příznivý vliv na vysokou hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi, pus chrání cévní stěny. Obsahuje velké množství draslíku a menší sodíku, díky čemuž je vhodný i pro kardiaky a jedince s hypertenzí.

Bojovník proti osteoporóze a tloustnutí

Grapefruit v těle operuje protizánětlivě a antioxidačně. Jeho šťáva je dobrá i proti osteoporóze. Obsahuje totiž tělu prospěšný vápník. Jeho konzumace je zároveň prevencí aterosklerózy – tedy krnatění tepen. Výhoda grapefruitu je ta, že zabíjí chuť na sladké, a tak pomáhá při redukci tělesné hmotnosti. Grep má sám o sobě málo kalorií. Nenajdete jich v něm více jak sto. Navíc má nízký glykemický index, tudíž nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Pozor si dávejte, pokud užíváte léky na tlak či alergii

Grapefruity obsahují přírodní chemické látky zvané furanokumariny. Ty ovlivňují, jak naše játra zpracovávají různé druhy léků. Pokud tedy konzumujete léky proti alergiím jako Claritin, mohou mít játra problémy s jejich zpracováním. Proto, pokud chcete jíst grapefruity, se nejprve poraďte s lékařem. Vysoký obsah draslíku v ovoci bojuje proti vysokému krevnímu tlaku. Pokud na vysoký tlak užíváte léky, není doporučeno konzumovat grapefruit, protože některé léky dohromady spolu s látkami tohoto ovoce mohou být zdraví škodlivé.

Barva má význam

Všechny druhy grapefruitů jsou blahodárné. Nejvíce však ty červené. Červené grapefruity mají nejvíce antioxidantů, jako například korten či lykopen, přičemž druhý jmenovaný dodává ovoci jeho typickou rudou barvu. Rudý grapefruit navíc účinně snižuje riziko srdečních onemocněních či rakoviny. Doporučeno je pojídat celý grapefruit i s vnější bílou vrstvou. Tam je prospěšných látek nejvíce.

Autor: Radek Chlup

Externí autor magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments