Jídla, kterým by se lidé po 60 letech měli vyhnout. Běžně konzumované pokrmy už nepatří na jejich talíř

Těhotné ženy se mají vyhnout plísňovým sýrům, to je známá poučka. Věděli jste, že varování ohledně potravin by měli vyslyšet i senioři? Některá běžná jídla by měli z jídelníčku zcela vyškrtnout.

Oslabený imunitní systém a žaludeční otravy

Je mnoho pokrmů, které způsobí podráždění žaludku. Jiné jsou přímo rizikem a mohou být příčinou otravy. Někdy je na vině nedostatečná tepelná úprava, jindy může být potravina kontaminovaná bakteriemi.

Ačkoliv většina zdravých lidí otravu jídlem přejde jen s drobnými potížemi a hospitalizace obvykle není nutná, existuje skupina lidí, pro kterou jsou takové potraviny vysoce rizikové. Jsou to lidé ve věku 65 let a více, těhotné ženy, děti a lidé v rekonvalescenci po vážné nemoci. Ti mívají obvykle oslabený imunitní systém. Některá jídla jim mohou způsobit poměrně závažné zdravotní komplikace. Která jídla to jsou?

Plísňové sýry a nebezpečná listerie

Bakterie listerie se nachází v půdě a vodě. V potravinách jsou rizikem zejména měkké sýry, čerstvé mléko, zelenina bez omytí. Ze sýrů je nebezpečná konzumace hermelínu, nivy nebo gorgonzoly. Podobné nebezpečí v sobě nesou paštiky, které neprošly pasterizací (sterilizací).  Pokud listerie zasáhne nervový systém, mohou se objevit bolesti hlavy, zmatenost, bolesti svalů, zvracení a průjem.

Čerstvé mléko

Oblíbili jste si čerstvé mléko z mléčného automatu? Ano, jeho chuti se nic nevyrovná. Povšimněte si varování, že mléko nebylo pasterizované. Nepasterizované mléko může být původcem nebezpečné listeriózy, infekčního průjmu, klíšťové encefalitidy a salmonelózy.

Foto: Shutterstock

Vejce a salmonelóza

Nebezpečí onemocnění salmonelózou je poměrně známé, méně známá je skutečnost, že pro rizikové skupiny má onemocnění salmonelózou závažný průběh. Pozor na domácí majonézy, některé zmrzliny, vejce naměkko, volské oko nebo na holandskou omáčku.

Maso a zvěřina

U masa a zvěřiny hrozí napadení toxoplazmózou nebo bakteriemi E.coli. Jejich výskyt v mase je poměrně častý a není třeba se bakterií obávat, pokud maso dostatečně tepelně upravíte. Rizikem mohou být grilovaná masa, tatarský biftek nebo nedostatečně propečené steaky. Bakterie se mohou skrývat i v tepelně neupravených uzeninách. Vyhněte se parmské šunce, pršutu nebo chorizu.

Foto: Shutterstock, Zdroj: Health Direct, NHS.uk

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments