Karbanátky nesnesou jednu surovinu, kterou se do nich Češi neustále snaží dávat

Máte rádi šťavnaté karbanátky, které se dají snadno vzít jen tak do ruky? Pokud pro ně používáte už léta stejný recept, zkuste změnu. Poradíme vám, jak si s klasikou pohrát, co by nikdy nemělo chybět a jak připravit karbanátky pro vegetariány.

Jak vybrat maso?

Pro přípravu šťavnatých karbanátek můžete použít směs mletého hovězího a tučnějšího vepřového masa. Tato kombinace propojí výraznou chuť hovězího s jemností a tučností vepřového masa. Karbanátky ale můžete připravit z jakéhokoliv masa, pak stačí jen přidat něco navíc pro zajištění šťavnatosti.

Může to být nastrouhaná syrová brambora nebo cuketa, uvařená a prolisovaná mrkev, nastrouhaný sýr, předem namočená houska v mléce, zakysaná smetana nebo slanina. Vyzkoušejte různé varianty a vytvořte si recept na karbanátky podle svého gusta.

Nezapomeňte na chléb

Chcete, aby vaše karbanátky byly nadýchané a šťavnaté? Tou nejdůležitější surovinou, samozřejmě kromě masa, je sušený chléb nebo strouhanka. Kvalitní mleté maso je samozřejmě základ, ale bez sušeného chleba by karbanátky nedosáhly svého plného potenciálu.

Tato ingredience absorbuje přebytečnou šťávu z masa, a zajistí tak šťavnatost a chuť. Mějte ale na paměti, že do karbanátků se nikdy nesmí přidat čerstvý chléb, ten by nedokázal pojmout šťávu z masa a karbanátky by nebyly tak dobré.

Foto: Shutterstock

Jde to i bez masa

I vegetariáni si mohou pochutnat na šťavnatých karbanátcích. Ty nejjednodušší se připravují z předem uvařené a nakrájené kapusty, česneku, soli, vajec a strouhanky. Skvělé jsou také květákovo-bramborové karbanátky, které lze připravit bez uzeniny, případně ji pro ostatní přidat.

Další možností jsou mrkvové karbanátky, které budou chutnat i dětem. Vegetariánské karbanátky lze také obohatit ovesnými vločkami namočenými v zeleninovém vývaru. Experimentujte s přísadami a zkoušejte vlastní recepty, strávníci to jistě ocení.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Karbanátky dělám roky stejným osvědčeným způsobem – a bez chleba! Sajrajt z mrkve a ovesných vloček mi zdvihá kufr už při čtení 😛