Běžný čaj je plný škodlivin, oznámili vědci. Prozradili, co vše se skrývá v jediném čajovém sáčku

Na podzimní a zimní měsíce není snad lepšího nápoje než krásně teplého a ochuceného čaje, který vám dá pocit tepla a zároveň při něm můžete příjemně relaxovat. Velkým pozitivem čaje je také skutečnost, že sám o sobě přinejmenším neškodí zdraví, neobsahuje zbytečné kalorie a v řadě případů je dokonce pro náš organismus prospěšný.

Čajový sáček plný nepříjemných překvapení

Jak už to tak ale bývá, neplatí to zdaleka vždy. Dnešní obrovská spotřeba čaje a řešení potravinářského průmyslu způsobují, že většina čajů, které si kupujeme v obchodech, za moc nestojí. Lidé přitom při nákupu čaje nejsou zvlášť pozorní. Reagují spíše na jednotlivé druhy, jako je černý, zelený či ovocný, případně na cenu, nikoliv však na složení.

Výběr čaje je přitom klíčový, jak upozorňuje studie publikovaná v časopise Food Reasearch International. Ta totiž zjistila, že především takzvané sáčkové čaje ze supermarketů v drtivé většině případů obsahují více fluoridu, než je doporučená denní dávka. Bohužel, množství této látky nevyčtete z obalu, a proto experti žádají povinnost výrobců fluorid uvádět. Mohou být totiž nebezpečné, protože způsobují onemocnění kostí a zubů.

Vědci z University of Derby zjistili, že jeden čajový sáček obsahuje množství fluoridu v rozmezí 75 až 120 % denní dávky. Může tak stačit jediný pytlík čaje k překročení maximálního denního příjmu této látky. A to nebereme v potaz další potraviny, kde se nachází nebo snad dokonce skutečnost, že si dáte za den sáčků několik, jak činí většina lidí.

Pyramidové sáčky obsahují škodlivé mikroplasty. / Foto: Shutterstock

Sáhněte po sypaném čaji

Nutno dodat, že čím byl čaj levnější a méně kvalitní, tím obsahoval více fluoridu. Většina sáčkových čajů ho ale obsahovala zvýšené množství. Navíc se zjistilo, že někteří výrobci do čajových sáčků přidávají mikroplasty. Ty přitom mohou při dlouhodobé konzumaci způsobit řadu zdravotních problémů, ať už jde o hormonální změny, neplodnost či rakovinu. Plasty byly nejčastěji nalezeny v pyramidových sáčcích čaje. Některé sáčkové čaje pak při louhování dokonce uvolňují nebezpečné karcinogenní a termoplastické látky.

Pokud chcete jít na jistotu a dopřát si kvalitní čaj, nepijte ten sáčkový, ale sáhněte po sypaném čaji. Ten je vyroben z větších čajových lístků a neobsahuje drobný odpad.

Zatímco čaj v sáčku příliš neprozkoumáte a vlastně nevíte, co pijete, k sypanému čaji můžete snadno přičichnout a s trochou zkušenosti určit jeho kvalitu. Další předností tohoto typu čaje je to, že je čerstvější a jeho chuť proto lahodnější. Spolehnout se můžete i na jeho zdravotní benefity, protože v něm najdete spoustu vitamínů a antioxidantů a zároveň tu v žádném případě nehrozí barviva či chemické konzervanty jako u těch sáčkových.

Foto: Shutterstock, zdroj: ScienceDirect

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments