Kdo má lednici v tomto stavu, ten se nedoplatí za elektřinu. Opravář potvrdil, o čem se dlouho jen šuškalo

Námrazu v lednici netřeba podceňovat. Možná si říkáte, že když vaše lednice připomíná severní pól, není to sice ideální stav, ale taky žádná katastrofa. V tom se ale mýlíte.

Proč námraza vzniká a jak jí předcházet?

Čím více námrazy, tím větší spotřeba energie. Pouhé 3 mm námrazy zvýší spotřebu o 30 %, s 1 cm se vyšplháte k účtu vyššímu o až 75 %. Za rok vás provoz klasické lednice s mrazákem (bez námrazy) vyjde něco kolem 1000 Kč. Neřešenou námrazou se tak můžete připravit o několik set korun.

Úplně nejlepší je mít ledničky a mrazáky s novými technologiemi, u kterých námraza nehrozí, ale pokud to zatím není váš případ, čtěte, jak s námrazou zatočit.  

Proč námraza vzniká a jak jí předcházet?

Za námrazu je zodpovědná zvýšená vlhkost. Tu podpoříme častým otevíráním ledničky, postáváním před otevřenou lednicí a také třeba tím, že do ledničky dáváme horká či teplá jídla nebo také potraviny nevhodně či nedostatečně zabalené.  

Foto: Shutterstock

Kdy odmrazovat?

Když odmrazíte jednou do roka uděláte dobře, když dvakrát, uděláte ještě lépe. Nejlogičtější je odmrazovat v zimních měsících. Během odmrazování totiž potraviny můžete vyskládat do koše či krabice, šoupnout na balkon či za dveře a nic se vám nezkazí. Pokud nutně potřebujete odmrazit v létě, rozhodně jděte do toho. Jen to zkuste naplánovat na brzy ráno nebo pozdě večer a potraviny zabalte do novin a umístěte do termotašek.

Jak odmrazovat?

Můžete jednoduše vypojit lednici a mrazák z elektřiny a počkat. Pokud chcete proces urychlit, máte možností více. Někdo led rozfoukává fénem, jiný dovnitř vloží hrnce s horkou vodou, další používá sůl. Jakmile vám led začne povolovat, můžete jej dřevěnou nebo plastovou špachtlí či vařečkou odlupovat. Pod mrazák postavte plech, aby vám voda nevytékala na podlahu. Během odmrazování samozřejmě vyndejte všechny police a šuplíky a důkladně je očistěte stejně jako stěny lednice i mrazáku. Na to postačí jarová voda, případně můžete použít bílý ocet.

Foto: Shutterstock, zdroj: concept.cz, usetreno.cz

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments