Když tchyně viděla, jak používám cedník, dala mi co proto. Musím ale říct, že měla pravdu

Cedník nebo také sítko na těstoviny najdete snad v každé domácnosti. Existuje jich nepřeberné množství z různých materiálů. Oblíbené jsou v nerezovém i plastovém provedení. Možná ale máte pocit, že slévání těstovin není žádná věda. Prostě uvaříte těstoviny a vody je zbavíte tak, že je překlopíte do cedníku a voda odteče odtokem ve dřezu. Zkuste ale jinou metodu. Zjistíte, že je velmi praktická.

Klasické použití cedníku

Až do teď jste těstoviny bezpochyby slévali klasickou metodou. Není na ní samozřejmě nic špatného. Ale má i své nedostatky. Mezi ně patří skutečnost, že velmi rychle chladnou. Tento způsob spočívá v přelití obsahu hrnce přímo do cedníku, který nejčastěji umísťujete do dřezu nebo jiného hrnce.

Jak by to šlo lépe?

Zkuste to ale jinak a zjistíte, že pro vás příprava bude nejen snadná, ale také jednodušeji použitelná. Nejlépe se k tomu hodí cedník, který je opatřen dvěma uchy, abyste ho mohli uchopit společně s hrncem. Položte cedník na kastrol tak, jako byste do něj chtěli něco přecedit. Měl by tedy kopírovat jeho tvar a stěnami by se zároveň opíral o jeho stěny.

Teď již stačí otočit hrnec a držet ho za ucha stejně jako cedník. Vodu slijte do výlevky nebo do jiné nádoby. Pokud jste totiž těstoviny před tím neosolili, můžete zchladlou vodu použít jako hnojivo na květiny.

Foto: Shutterstock

Proč to zkusit

Tento způsob zajistí, že těstoviny zůstanou v horkém hrnci a zachováte je tím také déle teplé. Ve stejném hrnci je můžete začít rovnou zpracovávat. Nezapomeňte přidat pár kapek panenského olivového oleje, aby se k sobě nelepily. Použít můžete i bazalkové pesto. Vhodné je také postrouhání parmazánem.

Dlouhé těstoviny v úpravě al dente

Tento způsob přípravy těstovin na skus je dobrý i pro naše zdraví. Zachovají si tím mnohem více živin. U nich je ale klíčovým momentem právě zbavení vody, ve které se vaří. Cedník v takovém případě může přípravu spíše ztížit. Proto se raději vybavte gastro pinzetou nebo lžící na těstoviny, kterou je z vody budete vyndávat..

Foto: Shutterstock, zdroj: Cuisine AZ

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments