Konec prskání oleje z pánve. Existuje na to účinná metoda, kterou zná málokdo

Popáleniny od oleje patří k těm nejbolestivějším, proto se kuchaři i kuchařky docela obávají prskajícího oleje. Při smažení zkrátka k popálení občas dojde, proto je dobré znát triky, jak si se zbytečným prskáním poradit.

Nepříjemné prskání oleje

Zkušenější kuchaře a kuchařky už prskání oleje obvykle nezaskočí. To spíš ty mladší nebo ty, kteří se po kuchyni pohybují jen občas. Nejčastěji k němu dochází v případě, že jsme pánev dostatečně neosušili předtím, než jsme na ni nalili olej. Často se také objeví, pokud hodíme maso či jinou surovinu do oleje příliš zprudka.

Lehké prskání oleje je spíš k vzteku než nebezpečné, ale někdy se může stát, že vychrstne větší množství horkého oleje a vážně nás zraní. Jak tomu předcházet?

Triky proti prskajícímu oleji

Jestli se s tímhle problémem potýkáte častěji, vyzkoušejte některé z triků, které kolují mezi hospodyňkami. Například se doporučuje lehce potřít dno pánve octem před tím, než na ni nalijeme olej, nebo ji posypat trochou soli. Někdo také doporučuje přidat do pánve pár kousků chleba nebo koleček mrkve, které by měly zmírnit prskání oleje.

A ještě zmíníme jeden trik, o kterém se traduje, že s touto nepříjemností pomůže: vložit do horkého oleje korkový špunt.

Foto: Shutterstock

Jak ošetřit popáleniny

Pokud dojde k rozsáhlým popáleninám, je na místě volat záchranku nebo vyhledat pomoc lékaře. U menších popálenin, které v kuchyni vznikají častěji, je vhodné ránu zchladit pod mírným proudem vlažné vody. Než se postižené místo zchladí, může to trvat i několik minut, proto vytrvejte. Vyvarujte se ledování, které není pro ošetření popálenin vhodné.

Jakmile popálené místo dostatečně zchladíte, sáhněte po dezinfekci a vyčistěte jeho okolí. Následně ošetřujte například gely proti popáleninám až do úplného vyléčení. V případě, že se objeví puchýře, se nedoporučuje je propichovat, protože jsou přirozenou ochranou těla proti infekci.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments