Famózní dušené zelí. Šéfkuchař ukázal svůj geniální fígl z restaurace

Vynikající dušené zelí je pro mnohé z nás synonymem slavnostního oběda. Někdo jej umí připravit chutně, jiní ještě tápou a neumějí definovat přesnou chuť. Fígl z restaurace vám pomůže nalézt tu správnou chuť a konzistenci této lahodné přílohy.

Kysané zelí je nejlepší pro naše zdraví

Zatímco sterilované zelí přišlo o hodnou dávku svých živin, kysané zelí je pro naše zdraví skutečným přínosem. Prošlo totiž procesem mléčného kvašení, což z něj dělá vítaný zdroj vitamínů a minerálů pro náš organismus.

Kysané zelí navíc nepotřebuje vůbec žádné konzervanty. Vše nahradily zdravé bakterie, které vznikají při procesu kvašení. V sáčku s kysaným zelím tak naleznete pouze zelí, kmín a sůl. Nic víc není potřeba. Sterilované zelí v sobě ukrývá konzervanty, které uměle udržují jeho trvanlivost.

Základem úspěchu je karamel!

Tuto ingredienci byste zřejmě v dušeném zelí nečekali. Přitom přesně tato dobrota se zaslouží o vynikající chuť i konzistenci zelí. Abyste si vytvořili domácí dušené zelí prvotřídní chuti, budete potřebovat:

  • 500 g kysaného zelí
  • rostlinný olej
  • lžíce sádla
  • 2 cibule
  • krystalový cukr
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • menší hrst kmínu
  • 2 brambory
  • sůl
  • ocet na dochucení
Foto: Shutterstock

V kuchyni už to voní

Zelí pro jistotu nakrájejte ještě na menší kousky, aby se následně dobře konzumovalo.

V hrnci si rozpalte půl dílu oleje a půl dílu sádla. Na nich osmahněte dozlatova cibuli, kterou jste si nakrájeli na menší kostičky. Než ji sejmete z plamene, ještě si posypejte cukrem a při stálém a intenzivním míchání nechte cukr zkaramelizovat.

Takto připravené zelí poté zalejte velmi teplým vývarem. Do základu pak již jen stačí přidat své oblíbené zelí a dochutit je.

Pro výraznější chuť přílohy se doporučuje v hrnci nechat na chvíli vařit nové koření a bobkový list. Přidat můžete i trochu kmínu.

Fígl na dokonalé zahuštění

V žádném případě do zelí nedávejte mouku. Snižuje trvanlivost i hodnotu tohoto pokrmu. Na zahuštění použijte obyčejný brambor. Ten nastrouhejte na jemném struhadle a nechejte jej provařit ve směsi zelí.

A je to. Vynikající příloha je na světě. Cítíte tu vůni? Nám už se sbíhají sliny!

Foto: Shutterstock

Autor: Tomáš Kavka

Redaktor serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
1 rok

Tak takhle zelí ne. Také ho trochu zahušťuji mouku. Sádlo, cibulka, trocha vody, trochu provařit, přidat dvě mouky, přidat trochu cukru. Pokud je v zelí málo kmínu tak přidat při restování cibulky. Tak vařila zelí babička, maminka a já na tom nebudu nic měnit. Jsme na něj takto zvyklí a chutná nám.😏

Iris
Iris
1 rok

Krucinál. Už běžte do prdele s tím vetováním mouky při každé příležitosti – ještě aby to radily takové kuchařské nuly, jako tady.