Krájený chléb v českých obchodech je velkou hrozbou. Supermarkety šetří na úkor zákazníků

Kupujete v obchodech krájený chléb? Vypadá to jako dobrý nápad, protože jednak šetří náš čas a také ne každý umíme ukrojit pěkně tenký krajíc. A málokdo máme doma kráječ, který to perfektně zvládne za nás. My vám ale prozradíme, proč byste to neměli dělat.

Krájený chléb obsahuje konzervanty

Přemýšleli jste, jak je možné, že krájený chléb vydrží tak dlouho uzavřený v plastovém sáčku, aniž by zplesnivěl? Je to jednoduché. Už do těsta se totiž přidává mnohem více konzervačních látek a chemikálií, aby krajíce vydržely déle čerstvé.

Úhledné bochníky jsou zabaleny do igelitu hned v továrně, což nejenže zjednodušuje jejich skladování, ale je to pohodlné i pro zákazníky. Otázkou je, jestli právě tohle naše tělo potřebuje, protože takový výrobek zvyšuje zdravotní rizika.

Nože jsou potřeny levným olejem

Samozřejmě si můžete koupit celý bochník a nakrájet ho na kráječi přímo v obchodě. A tyto přístroje už bývají tak šikovné, že nám chléb nejen pokrájí, ale můžeme si dokonce vybrat i šířku plátků. Jenže s běžnými noži tak perfektní krajíce nakrájet nejdou.

Proto jsou jejich čepele v obchodech potírány olejem. Samozřejmě tím nejlevnějším, aby se nenavyšovala cena. Plátky chleba jsou díky tomu pevné, nelepí se ani se nerozpadají.

Ale tento levný olej může přispívat k rychlejšímu plesnivění chleba. A aby se tomuto nežádoucímu jevu zabránilo, bývají nože ošetřeny ještě etylalkoholem, který by měl trvanlivost krajíců zase prodloužit. Jenže ani tyto látky naše tělo nepotřebuje.

Foto: Shutterstock

Krájený chléb zplesniví rychleji

Rychleji zplesniví každý pokrájený bochník, protože plocha, na které se mohou vyvinout plísně, je u něj mnohem větší. Pokud si koupíte dva stejné chleby, jeden necháte vcelku a druhý nakrájíte, okorá a zplesniví vám ten pokrájený mnohem dříve.

Jestli už ale máte chléb nakrájený, snězte nejprve krajíce uprostřed a postupujte k jeho patkám, které konzumujte až jako poslední. Zabráníte tak zbytečnému vysušování chleba.

Bochník byste měli skladovat zabalený v látkové utěrce a k tomu určeném chlebníku. Nikdy ne v lednici, protože tam stárne nejrychleji. Pokud ho nestihnete spotřebovat během 2 až 3 dnů, raději ho zamrazte. Zmrazený chléb si uchová své chuťové vlastnosti až 6 měsíců.

Jak dlouho vám vydrží správně skladovaný chléb čerstvý?

  • Pšeničný chléb: 2 dny
  • Žitný chléb: 3 – 4 dny
  • Celozrnný chléb: 7 – 9 dní

Pokud vám chléb zplesniví, okamžitě ho vyhoďte. Byl-li skladován v chlebníku, vymyjte ho vodou s octem. Octovým roztokem čistěte chlebník pravidelně jednou za 14 dní, významně tím snížíte riziko napadení příštího uloženého chleba plísněmi.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
George
George
1 rok

Není zde uvedeno jakým způsobem je tato služba řetězců vykompenzována, zadarmo to ale neudělají.

Honza Špinler
Honza Špinler
1 rok

Akorát, že chleba se nevyrábí v továrně, ale peče v pekárně.

Michal
Michal
1 rok
Reply to  Honza Špinler

Bejvavalo, teď se vyrábí v továrně, protože už se nekyne, a téměř už se ani nepece, už, to zvětší části % chemie a ochucovadla, maso se už nenudí ale nakládá se do chemické lázně,, atd

Aster
Aster
1 rok
Reply to  Michal

Taky podle toho chutná 😛

do.Ob
1 rok
Reply to  Michal

Není nad znuděné maso…

Aster
Aster
1 rok
Reply to  do.Ob

To maso není ani tak znuděné, jako spíš zmršené 😀