Spěch při vaření nebo úmysl? Co se stane po ponechání naběračky v hrnci během vaření nebo stydnutí polévky? Jedná se o nešvar, který může celý pokrm rychle pokazit. Vytahujte naběračku z hrnce.
Odkládání naběračky
Během vaření polévek nebo omáček mnoho lidí používá naběračku. Sbírají s ní pěnu nebo velké kusy koření, ochutnávají a míchají. Jen málokdo odkládá naběračku na talířek k opětovnému použití a mezitím vaří jídlo pod policí. Minimum lidí odloží naběračku po použití do myčky a pro servírování použije čistou.
Nasávání pachů
Ponechání naběračky ve vychladlém pokrmu a uzavření poklicí způsobí větší přísun vzduchu k pokrmu. Je dokonce mnoho těch, kteří skladují pokrm s naběračkou pod poklicí v lednici. Polévka nebo omáčka pak nasává pachy ostatních pokrmů z místnosti nebo z lednice. Velmi nepříjemné jsou například pachy cibule a česneku.
Rychlejší chladnutí jídla
Jak již bylo zmíněno, naběračka v hrnci způsobí nedostatečně zaklopenou poklici a k jídlu se dostává nadmíra vzduchu. To způsobí dřívější ochlazení pokrmu, budete jej muset znovu přihřívat. Zároveň se jídlo začne rychleji kazit.
![](https://www.aazdravi.cz/wp-content/uploads/2022/11/hrnec-naberacka.jpg)
Pozvánka pro bakterie
Se vzduchem se do potravin dostávají také bakterie. Teplé jídlo je přímo lákadlem a jakmile dostatečně vychladne, bakterie se začnou rychle množit. Jídlo pak může způsobit zažívací obtíže nebo být přímo závadné. Potraviny vždy skladujte v dokonale uzavřených dózách a nejlépe v lednici okamžitě poté, co to teplota pokrmu dovolí.
Plastové nádobí se mění
Plast má tendenci nasávat pachy a zároveň mění barvu. Pokud necháváte plastové naběračky a jiné příslušenství v hrnci s aromatickými omáčkami počítejte s tím, že jejich následné umytí bude velmi problematické. Jiné zabarvení vám bude vadit zejména v případě, kdy příslušenství máte zavěšené v blízkosti varného centra. Zabarvené nádobí nepůsobí zrovna esteticky.
Foto: Shutterstock