Kuchyňský olej mi vydrží mnohem déle čerstvý. Naučila jsem se prodloužit jeho trvanlivost

V dnešní době průmyslového zpracování potravin může být snadné zapomenout na tradiční metody konzervace, které byly v našich kuchyních používány generace. Před vynálezem ledniček a moderních konzervantů lidé obratně využívali přírodní ingredience k tomu, aby uchovali čerstvost a kvalitu svých potravin. Zajímá vás, jak můžete prodloužit životnost kuchyňského oleje a dalších potravin?

Sůl

Sůl byla vždy používána jako konzervant, a to díky své schopnosti vytahovat vlhkost z potravin. Tím se vytváří prostředí, které není příznivé pro množení bakterií a jiných mikroorganismů. Zajímavostí je, že kromě masa a zeleniny se sůl tradičně používala i k prodloužení životnosti kuchyňského oleje. Pokud tedy přidáváte bylinky do oleje, pamatujte na přidání špetky soli, aby vše vydrželo co nejdéle čerstvé.

Nejen koření, ale i konzervant

Málokdo ví, že rozmarýn, oblíbená bylinka v kuchyni, má skvělé antioxidační schopnosti. Jeho složky, jako karnosol a kyselina rozmarýnová, bojují proti škodlivým volným radikálům a pomáhají potravinám zůstat čerstvějšími po delší dobu.

Ocet proti bakteriím

Destilovaný bílý ocet obsahuje kyselinu octovou, která se pyšní silnými antimikrobiálními vlastnostmi. Díky kyselému prostředí, které vytváří, je obtížné pro bakterie a kvasinky přežít. Kromě své role v konzervaci potravin ocet přidává i charakteristickou chuť, což je ideální při nakládání zeleniny.

Foto: Shutterstock

Další pomocníci v konzervaci

Cukr, podobně jako sůl, vytahuje z potravin vlhkost a brání tak množení bakterií. Citronová šťáva se svou kyselinou askorbovou vytváří nepřátelské prostředí pro mikroorganismy, plísně a bakterie. A jakmile mluvíme o přirozených konzervantech, neměli bychom zapomenout na česnek a zázvor, které také patří k účinným konzervantům.

Výběr a skladování oleje

Chcete-li maximalizovat trvanlivost svého kuchyňského oleje, zvolte kvalitní produkt a ujistěte se, že všechny ingredience v oleji jsou zcela ponořené. Vzduch může způsobit, že se olej zkazí rychleji.  Proto je důležité olej dobře uzavřít a skladovat na chladném místě mimo přímé sluneční světlo.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments