Kuře vám bez lednice vydrží čerstvé i celý rok. Je ale nutné udělat jednu věc

Kuřecí maso patří mezi jedno z nejoblíbenějších. Můžete si na něm pochutnat na mnohé způsoby. Oblíbené je především pečené, skvěle chutná i smažené nebo kuřecí steaky. Kvůli stoupajícím cenám hledáme alternativy, které nám umožní nakoupit za co nejméně a maso si uchovat. Takové pro vás máme.

Bílé maso

Kuřecí maso je velmi oblíbené pro svůj vysoký obsah bílkovin a velmi nízké množství tuku. Je vhodné při dodržování diet, ale i jako lahůdka, která při správné přípravě potěší nejeden mlsný jazýček. Je také velmi lehké a výborně stravitelné.  Díky obsahu vitamínů B6, B5 a B3, hořčíku, vápníku, železa a jiných minerálů může mít blahodárný vliv na naše tělo.

Způsoby uchování

Pokud chcete, aby vám kuře vydrželo co nejdéle, a zároveň jste z něj získali co nejvíce benefitů pro své zdraví, můžete volit z několika různých způsobů konzervace. Čím dál větší popularitě se těší sušení masa. Při správné úpravě si zachovává lahodnou chuť a může posloužit při větším hladu i jako proteinová svačinka. Maso můžete naložit také do sklenic a zavařit. Takové maso vydrží dlouho a je připravené k okamžitému použití.  

Usušte si svou pochoutku

Sušené maso vyžaduje pečlivou přípravu. Je důležité si totiž rozmyslet, které koření je pro vás to nejoblíbenější. Asi kilogram masa nakrájejte na tenoučké plátky. Nejlépe to jde krátce poté, co ho vyndáte z mrazničky, ve které jste ho nechali asi půl hodiny.  Budete potřebovat hodně ostrý nůž.

Do pevného sáčku vylisujte 2 až 3 stroužky česneku, přidejte 2 lžíce worcesteru, 2 lžíce sojové omáčky, pepř, sůl a oblíbené bylinky. Do sáčku vhoďte maso, uzavřete a protřepejte. Nechte marinovat přes noc a vložte do trouby, nejprve na 80 stupňů asi na 10 minut, aby se zničily bakterie. Poté snižte na 55 stupňů a sušte asi 10 hodin. Jakmile se maso začne lámat, je správně vysušené. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.

Foto: Shutterstock

Nakládané kuře

K naložení kuřete si připravte 4 cibule nakrájené na měsíčky, svazek petrželky, čerstvou papriku nakrájenou na proužky, 4 lžíce octa, sůl, mletou papriku a pepř. Toto množství je ideální na 4 kilogramy masa.

Celé kuře naporcujte na menší části, opatrně ho otřete papírovou utěrkou, ale nemyjte ho. Koření vložte to mísy spolu s masem a promíchejte. Po obalení všech částí zalijte octem a nechte uležet. Zeleninu vložte do sklenic a přidejte maso, aby bylo vše důkladně napěchované. Doplňte zbytky zeleniny.

Nakonec vše zavařte ve velkém hrnci, na dno dejte vodu a utěrku. Hrnec přiklopte poklicí. Vodu nechte probublávat asi pět hodin. Poté vyndejte sklenice, položte víčkem dolů a nechte vychladnout. Po zchladnutí uložte na chladném a temném místě.  

Foto: Shutterstock

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments