Květ černého bezu je velký zázrak. Nasušte si ho do zásoby a připravujte si pravidelně skvělý čaj

Chutnou šťávu z květů černého bezu zná každý. Často ji máme spojenou s vůní babiččiných buchet. Právě babičky se totiž na tekutou lahůdku plnou vůní specializovaly. Někteří z nás jejich recept používáme do dnes. Pokud ale nemáte čas, nebo nejste zrovna příznivcem příliš sladkých nápojů, můžete všechny příznivé účinky využít jinak.

Zázračné účinky bezových květů

Voňavý květ pomáhá při snižování váhy, funguje při revmatických potížích a zánětů močových cest. Vhodný je ale i při běžných obtížích či virových onemocněních jako je chřipka, viróza nebo lehká zánětlivá onemocnění. I když z tohoto keře můžete využít bobule i květy, právě květy jsou vhodné na přípravu lahodného čaje.

Samosběr

 Získání květů z černého bezu jde velmi rychle. Jsou totiž bohaté a velké. Na květy jděte ve slunečný den po poledni. Ráno by mohly být ještě mokré a nevhodné na sušení. Skládejte je do košíku nebo do plátěného sáčku, abyste co nejlépe předešli jejich zapaření. Po natrhání je vyskládejte na síto a sušte na suchém dobře větraném místě. Nemáte-li síto, svažte je do kytiček a vyvěste. Čím dříve po utržení je necháte usušit, tím více vitamínu C si zachovají. Oceníte je především v chladných měsících.

Foto: Shutterstock

Připravte si čaj

Čaj neboli infuzi si můžete připravit kdykoli po usušení. Stačí zalít dvě lžičky květů horkou vodou, vyhněte se čerstvě dovařené, případně ji nechte trochu vychladnout. Louhujte asi 10 minut. Můžete přidat pár kapek citronu a lžičku medu. Med doplní další vitamíny a dodá intenzivní sladkou chuť. Vynecháte-li med, i tak bude chuť nápoje nasládlá.

Čaj na celou zimu

Usušený květ skladujte v uzavřené sklenici. Můžete zvolit také plátěný sáček, který zavěsíte na topení. Je vhodné zvolit i směs různých bylinek dle vaší preference. Skvěle ho doplní meduňka, máta nebo lípa. Každá z těchto bylinek má svou specifickou chuť, vůni i zdravotní benefity. Netradičním spojením je i směs bezu a oregana, kterou využijete při suchém dráždivém kašli.

Foto: Shutterstock, zdroj: Le journal des femmes

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Andrea
Andrea
1 rok

K textu nemám nejmenší výhrady.Černý bez je u nás v rodině velmi oblíbený,jak pro svou vůni,tak léčebné účinky.
Právě jsem se vrátila s dětmi ze sběru květů na šťávu.
Co mne zaráží,jsou fotografie.
Na nich jsou totiž plody.Nikoli květy.Jsou tedy poněkud matoucí.