Lékař jmenoval jídlo, kterým zaručeně snížíte vysoký cholesterol. Vyrovná se v tom i lékům

Vysoký cholesterol se podle některých odhadů týká až třiceti procent všech osob v České republice, přičemž toto číslo má tendenci neustále stoupat. Na vině je podle všeho nezdravý životní styl, který je lemován stresem, nedostatkem pohybu a nevyváženou stravou. Výsledkem je obrovský tlak na organismus, který se projevuje mimo jiné právě v tom, že hladina cholesterolu míří vzhůru.

Mnoho jídel obsahuje nasycené a nenasycené tuky, které mají obrovský vliv na hladinu vašeho cholesterolu,” uvádí lékařka Kathryn Basfordová pro server Express. Pokud budete konzumovat množství nezdravých tuků ze zpracovaných potravin, jako jsou uzeniny, máslo nebo sušenky, hladina vašeho cholesterolu se zvýší, což nakonec vyústí v ucpání tepen.

Ovšem stejně jako platí, že potraviny, které konzumujete, cholesterol zvyšují, můžeme také říct, že je tu řada potravin, které pravděpodobně nejíte a mohly by vám pomoci. K dispozici je totiž plejáda jídel, která dokáží cholesterol snížit. Některé jsou v tom podobně účinné jako léky, které však mají řadu nežádoucích účinků. Pokud není situace tak vážná, je lepší zaměřit se právě na jídelníček.

Dýňová semínka

Podle doktorky Basfordové může pár dýňových semínek denně být cestou, jak se dostat z nezdravých hladin cholesterolu zpět do normálu. Dýňová semínka totiž obsahují složku zvanou fytosterol, která je velmi účinná ve snížení LDL cholesterolu. Fytosteroly redukují hladinu cholesterolu tím, že blokují jeho absorpci prostřednictvím jídla.

Dýňová semínka obsahují také množství omega-3 mastných kyselin, které jsou obecně velmi prospěšné pro snížení cholesterolu. Studie prokázaly, že tato semínky snižují také hladinu triglyceridů a krevního tlaku.

Foto: Shutterstock

Bobulovité plody

Obecně platí, že zvýšený příjem zeleniny a ovoce pomáhá redukovat hladinu cholesterolu. Doktorka Bradfordová však poukazuje zejména na pozitivní vliv bobulovitých plodů, které jsou bohaté na polyfenoly, což je rostlinná složka s osvědčeným účinkem na zdraví srdce.

Studie prokázaly, že tato látka snižuje riziko mozkové mrtvice, zlepšuje inzulinovou rezistenci, snižuje krevní tlak a brání chronickým zánětům v těle.

Foto: Shutterstock, zdroje: Express, Harvard Health

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments