Tato jídla obsahují skrytý cukr, o kterém nevíte. Můžete z nich rychle dostat cukrovku

Hladina cukru ve vaší krvi měří, kolik glukózy máte zrovna v těle. Vysoký krevní cukr může spustit celou řadu komplikací, a tak je třeba mít ho pod kontrolou. To je ale stále obtížnější, protože cukry neobsahují pouze evidentně sladká jídla, ale i taková, do kterých byste to neřekli. I tyto potraviny tak mohou vyvolat hyperglykémii, která nastane, když krevní cukr příliš stoupne, a to obvykle nad 7 mmol/l před jídlem a 8,5 mmol/l po jídle.

Jak funguje cukr v krvi

Glukóza je nesena skrz krevní systém k buňkám, které tak dostávají energii. Když se v krvi objeví glukóza, slinivka břišní začne vyrábět hormon zvaný inzulin. Ten řekne buňkám, aby absorbovaly glukózu a využívaly tak tuto energii,” uvádí organizace British Heart Foundation. Ovšem u lidí, kteří mají cukrovku, nedokáže jejich tělo absorbovat glukózu, protože má nějaký problém s produkcí či vstřebáváním inzulinu.

Na cukr v krvi by měl ale dávat pozor každý. “Snížit vám ho pomůže omezení sladkých nápojů. Ty jsou velmi bohaté na sacharidy a fruktózu, což rychle ovlivní hladinu cukru a sekreci inzulinu,” uvádí doktorka Crystal Wyllie podle deníku Express.

Foto: Shutterstock

Cukry jsou dnes téměř všudy

Velmi potřebné je také omezení rafinovaného cukru, protože ten je nebezpečný pro hladinu vašeho cukru v krvi a rozvoj cukrovky druhého typu. Problém je, že tyto cukry se nenacházejí pouze v “obvyklých podezřelých”, jako jsou sušenky či čokoládové tyčinky. “Většina zpracovaných jídel, jako je bílý chléb, rýže nebo těstoviny, jsou velmi bohaté na sacharidy a chudé na vlákninu,” uvádí Wyllie. To ale není vše. Hodně cukrů obsahují například snídaňové cereálie nebo jogurty. Dokonce v ovocných smoothie obvykle najdeme hodně přidaného cukru.

Pokud člověk zkonzumuje velké množství sacharidů najednou, může to být velmi nebezpečné. Problém je v tom, že to tento člověk často neví. A přestože už doporučenou dávku překročí hlavním jídlem, ve kterém je množství sacharidů, dá si navrch ještě dezert a třeba i slazený nápoj. To je pak katastrofa, která může poměrně rychle vyvolat cukrovku.

Naopak je zapotřebí konzumovat potraviny, které jsou bohaté na vlákninu. Ta totiž zpomaluje absorpci cukru do krevního systému. Pokud jde o cukr, dospělí by ho měli omezit na 30 gramů denně. To odpovídá přibližně 7 kostkám cukru.

Foto: Shutterstock, zdroje: Express, Healthline

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Tak povídejte, přehánějte…
Podle toho bychom my všichni, kteří jsme se na kolejích stravovali vším, co zrovna bylo k dispozici, měli dávno cukrovku – neznám nikoho ze svých spolužáků, kdo by tím trpěl. A to jsme se živili špagetami (ty byly skoro na denním pořádku) různými záviny, levnými sušenkami, vepřovými konzervami, bílým pečivem a litry kávy, do které jsme házeli lžíce cukru.