Lékaři prozradili nápoj, který okamžitě začne spalovat tuky v těle. Zbavte se přebytečných kil

Není tuk jako tuk. Ačkoliv se to tak nemusí zdát, některý je méně a jiný zase více škodlivý. Bohužel ten, který vidíme nejčastěji, tedy ten břišní, patří k těm špatným. Odborně se mu říká také viscerální tuk. Problém s ním spočívá v tom, že jde velmi hluboko dovnitř těla a obklopuje klíčové orgány, kterým pak škodí.

Obyčejný nápoj se skvělými látkami

Už několik studií zjistilo, že viscerální tuk poměrně úzce souvisí s rozvojem cukrovky druhého typu, vysokým cholesterolem a vysokým krevním tlakem. To vše jednoznačně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Tuku na břiše bychom se tedy měli snažit zbavit. V tom je pochopitelně nejúčinnější změna životního stylu. Pokud se začnete hýbat a navíc ještě dokážete vyvážit jídelníček tak, aby obsahoval hodně zeleniny a ovoce a méně tučných potravin, můžete se těšit na výsledek.

Není však od věci tento proces podpořit i prostředky, u kterých se prokázalo, že s hubnutím a odbouráváním tuku pomáhají. Časopis Obesity nově upozornil na skvělé účinky zeleného čaje v tomto ohledu. Studie se zabývala tím, jaký má zelený čaj vliv na snížení tělesného tuku, zejména u lidí, kteří mají běžný životní styl.

Foto: Shutterstock

Sníží také tlak a cholesterol

Vědci nešli naslepo. V zeleném čaji totiž najdeme značnou porci antioxidantů, takzvaných polyfenolů. V málokteré jiné rostlině jich najdeme tolik. Vždyť až třicet procent váhy zeleného čaje tvoří tyto prospěšné látky. Zejména jde o katechiny, u kterých se již předtím prokázalo, že mohou pomáhat s redukcí tělesného tuku.

Studie byla dvojitě zaslepená, a tak dobrovolníci ani vědci netušili, kdo dostává zelený čaj s velkým podílem katechinů a kdo čaj s nižším obsahem.

Výsledky však byly jasné. Lidé, kteří konzumovali zelený čaj obsahující pořádnou porci katechinů, došlo k jednoznačné redukci hmotnosti a zejména pak břišního, tedy viscerálního tuku. Aby toho nebylo málo, byly tu i přidružené efekty. Došlo ke snížení krevního tlaku i špatného cholesterolu. Ukázalo se tak, že tyto faktory spolu souvisí.

Foto: Shutterstock, zdroj: Obesity

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments