Lékaři prozradili potraviny, které jsou mnohem škodlivější než cigarety. Patří však k nejoblíbenějším

Někdy se zdá, jakoby lidé sami sebe chtěli poškozovat. Dlouhou dobou bylo v tomto ohledu jedničkou kouření cigaret. Tento zlozvyk desítky let patřil k nejvážnějším škůdcům lidského organismu. Ačkoliv kouření ještě zdaleka není vymýceno, zdá se, že už přeci jen ustupuje pod vlivem modernějších variant, které se zdají být méně zdraví škodlivé.

Skutečně nebezpečný koktejl

To ale rozhodně neznamená, že by si lidé nehuntovali svá těla něčím jiným. Výzkumy z posledních let se hodně věnují škodlivosti potravin a zjišťují, že některé z nich jsou mnohem horší, než jsme si dosud dokázali představit. V lecčems pak cigarety dokonce překonávají.

A o jaká že jde jídla? Především tu mluvíme o nejrůznějších rychlých pokrmech, jako jsou mražené potraviny či zpracované potraviny. Pokud bychom měli jmenovat, nejčastěji se to týká zřejmě burgerů, pizzy, instantních polévek, smažených rychlovek nebo sušenek. Ačkoliv je složité to vyčíslit, někteří lékaři přirovnávají konzumaci takové potraviny k vykouření balíčku cigaret za den. A jak jistě uznáte, pod tím už si představujeme velkou škodlivost. Zatímco když si dáte mraženou pizzu, možná ze sebe nemáte nejlepší dojem, ale rozhodně jste se nedomnívali, že je to až tak špatné. Inu, ono je.

Tyto potraviny označujeme také jako ultra zpracované. S čerstvými surovinami už nemají prakticky nic společného a jsou doslova plné nejrůznějších konzervantů. Některé takové potraviny se dokonce mohou tvářit jako zdravé, protože neobsahují tolik kalorií. V tom ale není ten největší problém. Ten spočívá v procesu výroby, který je extrémně škodlivý.

Foto: Shutterstock

Spotřeba škodlivých jídel roste

Obliba těchto jídel přitom stále stoupá. Například ve Velké Británii už se množství kalorií připadající na ultra zpracované potraviny přehouplo přes polovinu celkového zkonzumovaného množství. Svým způsobem není divu. V dnešní uspěchané době je jednoduché sáhnout do mrazáku pro jídlo, které je svým způsobem chutné a rychle zasytí. Ale i v tom je určitá komplikace. Tyto pokrmy totiž obsahují obvykle velké množství cukru. Jsou tedy dosti kalorické, ale výživovou hodnotu mají nízkou.

Většina lidí bohužel stále varování lékařů nepřikládá velkou váhu. “Tento koktejl nejrůznějších přídavných látek, chutí, barev a emulzí vytváří na těchto výrobcích potenciální závislost. Ta pak vede ke špatným vzorcům stravování, které si ani neuvědomujeme,” říká Trish Cotter z BMJ Global Health.

Foto: Shutterstock, zdroje: BBC, Healtlihne

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments