Lékaři se spletli. Jídlo v noci je klíčem k hubnutí. Tyto potraviny si dávejte večer, než jdete spát

Ačkoliv nejrůznější odborníci v čele s lékaři a výživovými poradci dokola tvrdili, jak škodlivá je konzumace jídla ve večerních nebo nočních hodinách, podle všeho se těžce pletli. Nejenže tímto způsobem nezhubnete, ale ve výsledku si můžete uškodit.

Vybírejte vhodná jídla

Odbornice na spánek Sanchita Sena uvádí, že pokud si jdete lehnout hladoví, vaše tělo nemá potřebnou energii a začne si tak budovat tukové zásoby. Ve skutečnosti tak jedení před spánkem může podpořit hubnutí, udržet správnou hladinu cukru v krvi a pomoci dosáhnout lepšího spánku.

Pochopitelně to neznamená, že můžete sníst úplně vše, na co přijdete. Ovšem namísto toho, abyste se jídlu před spánkem vyhýbali, měli byste dbát na to, co vlastně jíte. Pakliže chcete podpořit proces hubnutí, měli byste konzumovat potraviny s vysokým obsahem melatoninu a tryptofanu. Melatonin je hormon přirozeně se vyskytující v těle a tryptofan pomáhá zvyšovat jeho hladinu.

Tryptofan se v těle přirozeně nenachází, ale mezi potraviny, které jsou na něj bohaté, patří fazole, sýr, vejce, ryby, mléko a ořechy. Banány, třešně, rajčata, vlašské ořechy a oves zase obsahují melatonin. Pro lepší spánek odbornice navrhuje jíst arašídové máslo, jablka nebo avokádový toast.

Ovoce, ořechy a ovesné vločky slouží jako potraviny bohaté na živiny, které mohou pomoci podpořit zdravou hladinu cukru v krvi. Tu reguluje také celozrnný chléb.

Foto: Shutterstock

Nevhodné potraviny před spánkem

Nejhorším nápadem je dát si před spaním smažená, mastná, vysokosacharidová a sladká jídla. Odbornice varuje i před štiplavými jídly. Jejich konzumace může způsobit poruchy trávení, pálení žáhy, reflux a zpomalit metabolismus. 

Ze zeleniny byste se měli vyhnout rajčatům a cibuli, která dráždí žaludek. Samozřejmostí je vynechat potraviny s vysokým obsahem kofeinu, který naruší klidný spánek.

Foto: Shutterstock, zdroj: The Sun

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments