Lidé neustále chybují v tom, jakou zeleninu loupat a jakou jen mýt. Konečně se to naučte

Zbytečným loupáním a škrábáním zeleniny se často zbavujeme toho nejhodnotnějšího, co na daném plodu je. Mnoho živin, vlákniny a vitamínů se totiž ukrývá právě ve slupce. Někdy je tedy dobré ponechat slupku tam, kde je a zkonzumovat ji. Jindy se však určitě vyplatí sáhnout po škrabce.

Okrajování jablíček

Zbavovat se slupky u jablek nebo hrušek je velká škoda. Obsahuje totiž tolik vlákniny a vitamínů, že si o tom dužina může nechat jen zdát. Především pokud máte jablíčka z vlastní produkce nebo znáte jejich původ, slupku tedy rozhodně neokrajujte. I při nákupu ovoce v supermarketu je však lepší ovoce pořádně omýt, než se na něm vyřádit se škrabkou – benefity, které slupka tělu přinese, obvykle převyšují případné škodliviny. Rozhodně se neloupají švestky nebo angrešt – někoho by to možná ani nenapadlo, někde se však i toto ovoce loupe.

U některého ovoce se pak nutnost loupat sama nabízí – třeba banán. Špatně stravitelné jsou například i slupky avokáda.

Foto: Shutterstock

A co brambory?

Brambory jsme běžně zvyklí škrábat za syrova či loupat uvařené. Jejich slupka však obsahuje mnohé prospěšné látky, především draslík. Mezi lidmi se traduje, že je bramborová slupka jedovatá – je pravda, že bychom neměli konzumovat slupku ze zelených, nedozrálých brambor a samozřejmě ani z těch starých, které už vyklíčily.

V ostatních případech si ji však můžeme jednou zas čas dopřát. Především u raných brambůrků, které jsme sklidili na vlastní zahrádce, se vůbec nemusíme obávat. Naopak neloupané čerstvé brambory pečené v troubě s česnekem a sádlem mohou být vynikající pochoutkou.

Jak na zeleninu

Salátovou okurku pořízenou v obchodě bychom měli vždycky oškrábat, protože pravděpodobně prošla silným postřikem. Tu, kterou si vypěstujeme doma ve skleníku, samozřejmě můžeme jen omýt a konzumovat i se slupkou. Navzdory všeobecnému přesvědčení není třeba škrábat ani mrkev či celer – i v jejich vrchní části se ukrývá spousta prospěšných živin.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Slupky z brambor, mrkve a petržele se u nás vařily pro slepice, králíky nebo prasata.
Svinstvo ze supermarketu mě ani nenapadne jíst neloupané.