Vědci varují před nápojem, který způsobuje rakovinu. Lidé ho považují za zdravý a pijí ve velkém

Rakovina je stále považována za obrovské nebezpečné pro lidskou populaci. Ačkoliv medicína v její léčbě velmi pokročila, velkou část nemocných bohužel nelze vyléčit. Je to dáno zrádností rakovinového bujení v těle. Na rozdíl od normálních buněk, ty nádorové rychle rostou a dělí se mimo jakoukoliv kontrolu. Tento proces vede k rychlému napadání dalších orgánů a tkání v těle, což pak vede k méně účinné léčbě.

Ovocné džusy mají problém

Lékaři dnes už nepochybují o tom, že významným faktorem pro rozvoj rakoviny je způsob, jakým se stravujeme. Některé potraviny bohužel rakovinotvorný proces v těle významně podporují, což už doložila nejedna studie.

Další taková vyšla v časopise British Medical Journal, přičemž její závěry jsou velmi znepokojivé. Ukázalo se totiž, že nápoj považovaný za zdravý, je více než úzce spojen s významným rizikem vzniku rakoviny. Jde o stoprocentní ovocné džusy.

Mezi zkoumanými nápoji byli sycené slazené nápoje, sirupy, ovocné drinky, mléčné nápoje, energy drinky, ale právě také džusy tvořené ze 100 % ovocnou složkou, a to bez přidaného cukru.

Vědci zkoumali několik tisíc dobrovolníků po dobu devíti let, a to na základě dat, které o sobě tito lidé prozradili ohledně konzumace sladkých nápojů. Zohledněny byly také další rizikové faktory, jako je životní styl, dědičnost, pohlaví nebo věk.

Foto: Shutterstock

Výsledky, které nikdo nečekal

Výsledky studie byly velmi překvapivé. Obecně konstatuje, že sladké nápoje zvyšují riziko rakoviny. Ukázalo se ale, že uměle slazené nápoje nijak zvlášť nezvyšují riziko rakoviny. Naopak, stoprocentní ovocné džusy jsou s rizikem rakoviny “významně spojeny”, jak uvádí výzkum.

Vědci nedávají žádnou odpověď na otázku, čím by něco takového mohlo být způsobeno. Za rizikové jsou totiž považovány spíše sycené slazené nápoje nebo energy drinky, které prokazatelně zvyšují riziko cukrovky či obezity. V případě rakoviny ale zjevně takovým rizikem nejsou. Naopak stoprocentní džusy, dosud považované za zdravé, si připsaly velký škraloup. Sami výzkumníci však tvrdí, že bude třeba dalších studií, aby se tyto výsledky potvrdily.

Foto: Shutterstock, zdroj: British Medical Journal

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

No vida, je jenom otázka času, kdy “vědci” přijdou se zjištěním, že rakovinotvorné jsou všechny smoothies…