Lidé při vaření brambor dělají obrovskou chybu. Na tento fígl zapomínají i zkušené hospodyňky

Brambory jsou v české kuchyni nepostradatelnou potravinou, dost možná nejpoužívanější vůbec. Vděčí za to především svým velmi kvalitním výživovým hodnotám. Kromě toho, že dobře zasytí, obsahují také vitamin B, hořčík, železo, mangan, draslík či zinek. Na druhé straně bychom jich zase neměli konzumovat tolik, protože mají poměrně vysoký glykemický index.

Vzhledem k tomu, jak jsou brambory v české kuchyni oblíbené, překvapí, že mnoho lidí v jejich přípravě stále velmi chybuje.

Výběr správných brambor

Základní chybou je výběr špatných brambor pro konkrétní pokrm. Mnozí totiž stále neví, že není brambora jako brambora. Druhů je celá plejáda, ale v zásadě je rozdělujeme na tři varné typy, které byste měli dokonale znát.

Po bramborách varného typu A sáhněte tehdy, když potřebujete surovinu na bramborový salát. Tyto brambory jsou vhodné k vaření ve slupce. Varný typ B se hodí na pečení či restování, ale také do zeleninového salátu. A varný typ C pak použijte na bramborovou kaši, bramboráky nebo knedlíky.

Foto: Shutterstock

Nezapomeňte na zcela základní věc

Ať už pořídíte jakékoliv brambory, na jednu věc nesmíte zapomenout. Bohužel musíme konstatovat, že se tak děje velmi často. O co jde? Jednoduše o to, že brambory je nutné po oloupání důkladně omýt.

Možná se ptáte, jaký to má důvod. Tím největším je zbavení brambor škrobu. Ten sice sám o sobě není škodlivý, ale ve větším množství dokáže negativně ovlivnit chuť a navíc právě v něm se ukrývá nejvíce sacharidů, na něž jsou brambory obecně bohaté. Pakliže si tuto přílohu dopřáváte často, mělo by být vaším cílem se co největšího množství škrobu zbavit. Příliš mnoho sacharidů totiž organismus zatěžuje a zvyšuje rizika vážných onemocnění, jako je cukrovka nebo obezita.

Brambory je třeba omýt skutečně důkladně. Nestačí je dát jen na pár minut do vody. Odplavení přebytečného škrobu nějakou dobu trvá, přinejmenším několik hodin. Pokud chcete jít na jistotu, nechte brambory ve vodě namočené přes noc. Nemusíte se bát, že by to na ně mělo špatný vliv. Naopak, namočené brambory se rychleji vaří a lépe chutnají.

Foto: Shutterstock, zdroje: Delish, MasterClass

Autor: Tereza Vávrová

Výživová poradkyně a dlouholetá autorka článků se zdravotní tematikou.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
17 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
jiří
jiří
5 měsíců

tak zařaďte do jídelníčku brambory syrové, a buďte zdrávi…… takové tÓrie a hypotÉzy o bramborách to je fakt děsivý..Otevřete si katalog odrůdových brambor, najděte si teda ty odrůdy co byste rádi zkusili a pak teprve pište z vlastní zkušonosti…Škrob se má vyplavit při tepelném opracování například v tucích, a to z opradvu podstatných důvodů, u vaření když přidáte kmín a sůl se to běžně nedělá, navíc sem čekal, že teda budu zmíněn aspoň ten správný technologický postup při vaření brambor ve vodě, no nic, nebyl….Asi by výživová poradkyně měla nastudovat dřív, než začne psát…. Edukovanost právě schází, a také myslím… Číst vice »

Jarry
Jarry
5 měsíců

Moje matka nechávala rozkrojené brambory ve vodě několik hodin před vařením a měla je připravená k uvaření těsně před obědem. Zdálo se mi to degradující, ale chuť měly daleko lepší než rovnou vařené. Ale určitě nejde o vyplavení škrobu, spíše jiných těkavých látek. Vitamíny se vyplavují až při vaření, proto je voda z brambor vhodná na česnečku.

Jan
Jan
5 měsíců

He a já si doteď myslel že brambory jsou buď dobrý nebo hnusný! Otázka ale je jak v krámě poznám Brambor A,B nebo C když prakticky na všech je napsáno brambory konzumní 🙂
V takové Americe i Mexiku je to běžné, že je to označené, ale u nás jsem se s tim fakt v žádným krámu ještě nesetkal 😀