Lidé stále dávají pečivo do mrazáku. Je to ta největší chyba, jakou můžete udělat

Mrazák představuje v domácnosti velkého pomocníka. Jde o místo, kam můžete vložit přebytky jídla, které nezvládnete zpracovat, ale nechcete ho vyhazovat. Později ho můžete zkonzumovat.

Zachování čerstvosti

Řada lidí přitom mrazák používá také coby způsob, jak mít k dispozici čerstvé pečivo. Málokomu se chce každé ráno vyrážet do obchodu pro čerstvý chléb, housky nebo rohlíky. A tak si je nakoupí dopředu ve větším množství a zamrazí. Následně si je může nechat každé ráno povolit, případně rozmrazit v troubě, a má tak k dispozici pečivo, které chutná jako čerstvé. Tento způsob ovšem nelze vůbec doporučit, ba právě naopak.

Ačkoliv se celý proces může jevit nezávadně, ve skutečnosti tomu tak vůbec být nemusí. Pečivo je totiž velmi náchylné k tvorbě plísní. Ty se mohou vytvořit už 48 hodin po upečení tohoto pečiva. Proto by se mělo konzumovat také čerstvé.

Pakliže pak vložíte pečivo s počínající plísní do mrazáku, proces plesnivění se sice zastaví, avšak škody už byly napáchány. Velkou chybou je také mrazení ještě teplého pečiva. Pokud takové dáte do mrazáku, dojde k jeho zapaření, což urychlí tvorbu plísně.

Jakmile pečivo z mrazáku vyndáte a necháte rozmrazit při pokojové teplotě, je to hotový ráj pro plísně a jejich množení v důsledku vlhkosti a tepla. Takové pečivo už opravdu nemůžeme považovat za nezávadné.

Foto: Shutterstock

Jezte chléb začerstva

Lidé si také zvykli uchovávat chléb a další pečivo v lednici, kde podle nich vydrží delší dobu čerstvý. Také to je ale problém, protože v lednici máme mnohem větší vlhkost, která není pro pečivo vůbec vhodná. Navíc zde uchováváme i další potraviny, z nichž potenciálně hrozí kontaminace.

Možná se ptáte, jak byste tedy měli pečivo dlouhodobě skladovat. V tom je ale právě ten vtip. Nejlepší je pečivo neskladovat vůbec. Mělo by se sníst začerstva, ideálně hned poté, co vychladne.

Pokud už přeci jen chcete nějaké ty zbytky uchovat, vložte je do chlebníku nebo do spíže. V tomto prostředí by každopádně mělo být sucho. Chléb také zabalte do plátěného sáčku nebo utěrky. Pochopitelně musí být čisté. Pečivo však zkonzumujte nejpozději druhý den po upečení.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Stanislava
Stanislava
1 rok

To si myslíte, že sme takí blbci, že budeme dávať chleba a pečivo do mrazáku po 48 hodinách. 🤔🥴

Iris
Iris
1 rok
Reply to  Stanislava

Oni totiž soudí podle sebe 😀