Lidé vaří desítky let vejce špatně. Šéfkuchař odhalil velké tajemství

Vejce jsou zdravá a ke snídani se dají jíst na mnoho způsobů. Jsou oblíbenou pochoutkou, která je snadná na přípravu. Přesto se i jejich příprava dá dělat lépe, než je jen dát do vody, uvařit a oloupat. Jaké jsou tipy od profesionálů?

Jak zabránit prasklinám?

Pokud se domníváte, že tomu, aby vejce prasklo zabráníte přidáním octa, jste na omylu. Ocet pomáhá ve chvíli, kdy již ve skořápce prasklina je. Díky němu se bílek z vejce nevylije. Praskliny vznikají ve chvíli, kdy vejce narážejí o strany a dno hrnce. Z toho důvodu je potřeba, aby teplota vody nepřesáhla 85 stupňů – voda pak nemá takovou sílu, aby s vejci házela sem a tam.

Vejce natvrdo

Milovníkům vajec natvrdo se bude hodit tento tip. Než dáte vejce vařit, poválejte je chvíli na stole tam a zpět. Pak je vložte do hrnce a vařte 10 minut. Poté je vyndejte z hrnce, znovu je poválejte a vložte do studené vody. Skořápka popraská a vejce budou loupat úplně sama.

Foto: Shutterstock

Jak dlouho vařit vejce?

Aby byla vejce ideálně uvařená, je vhodné zapnout si časovač. U vajec natvrdo to není tak důležité, jako u vajec naměkko nebo nahniličku. Vejce vkládejte do teplé vody. Při přípravě vajec naměkko by měla mít tuhý bílek, ale tekutý žloutek. Doba varu by měla být 2 – 3 minuty. Musí být prohřátý. U vajíček nahniličku je potřeba vařit vejce 5 – 6 minut. Mají mít tuhý bílek a krémový žloutek. Vejce natvrdo se vaří 10 minut. Pokud dobu varu přeženete, budou mít nazelenalý žloutek.

Jak vejce správně skladovat?

Názory na to, zda je mít ve spíži nebo v lednici, se různí. Základním pravidlem je, aby měla neměnnou teplotu. Nejhorší jsou pro ně teplotní výkyvy. Sucho, stabilní teplota a žádné přímé slunce. V žádném případě je neumývejte ani neutírejte, narušili byste jejich ochranou vrstvu. Vlhká skořápka dává prostor plísním a nemusí být bezpečná, pokud vejce ihned nezkonzumujete.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
1 rok

Tak teď jste mě smázla za to, že jsem napsala, že vejce neumíte uvařit vy – opakuji – neumíte a vy toho neumíte mnohem víc a sranda je, jak to tady hezky prezentujete 😀
No tak honem to zase smažte, princezno, jen se vztekejte, s pravdou stejně nic nenaděláte 😀

Jozef vajda
Jozef vajda
1 rok

Asi už fakt nemá cenu žít, když neumím uvařit vejce🥵

Rami
Rami
1 rok

Vajco na tvrdo.Skuste to trošku ináč
Postup: Vajce dajte do hrnca nalejte studenú vodu.Do bodu varu vajce nechajte variť 1minutu.Vypnite po minúte oheň a prikrite pokrievkou na 12min nastavte budík.Vytiahnite po 12min na tanier a začnite lúpať.👍👍👍

Miloš
Miloš
1 rok

U vajíček na tvrdo, dejme tomu. Ale na měkko ani náhodou 2 až 3 minuty. To bude i bílek tekutý. No každý to má rád jinak.