Lidé dávají do záhonu k rostlinám vejce a banány. Důvod je jasný, ale většina ho nezná

Víte, proč byste měli před osázením záhonku do něj zahrabat vejce a banány? Dodají rostlinám potřebné živiny a jsou téměř univerzálním hnojivem. Ukážeme vám, jak připravit záhony před osázením.

Domácí přirozená hnojiva

Nabídky hnojiva v hypermarketech jsou široké a bývá problém vybrat si to, které bude vyhovovat nejvíce vašim rostlinám. Každé z hnojiv je určené na jiný druh rostlin a bylo by třeba měnit v průběhu zalévání typ hnojiva i několikrát. Můžete sáhnout po hnojivu, které je označené jako univerzální nebo vsadit na čistě přírodní přípravky. Mnohé z nich máte doma jako odpad a hnojivo vás nebude stát ani korunu.

Hnojivo z banánových slupek

Slupku od banánu vyhodíte bez myšlenek do koše, a to je veliká škoda. Mnohem vhodnější je použít banánovou slupku jako hnojivo. Rostlinám dodává draslík, síru, vápník a mangan. Neobsahuje dusík, a proto se hodí k okurkám, rajčatům nebo paprikám. Banánovou slupku zakopejte do hloubky 25 cm. Nejvhodnějším postupem je uchovat větší množství banánových slupek a následně je zakopat do záhonku měsíc předtím, než se chystáte na osázení.

Banánovými slupkami můžete hnojit půdu po celou sezónu, pak je ale vhodnější nakrájet slupky na drobné kousky a rozprostřít je okolo rostlin.

Foto: Shutterstock

Vejce jako hnojivo

Vejce jsou plné proteinů a těžko byste hledali vhodnější a vydatnější snídani. Vejce by do stravy měly zařadit i vaše rostliny. Vaječné skořápky obsahují draslík a sodík, samotné vejce obohatí záhon o minerály, které se dostanou do rostlin přes kořenový systém. Vše se bude do půdy uvolňovat postupně. Stačí vejce trošku naklepnout a zahrabat v blízkosti rostlin. Vejce zahrabejte dostatečně hluboko do půdy, kuny mají dobrý čich a mohly by si na vejcích pochutnat namísto rostlin.

Ke hnojení můžete použít vejce, která máte dlouhou dobu v lednici a už existuje riziko, že nebudou vhodná ke konzumaci.  

Vejce ani banánové slupky nepoužívejte pro hnojení kanadských borůvek.

Další domácí hnojiva:

  • kávová sedlina
  • kopřivy
  • mulčovaná tráva
  • výluh z pampelišek

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments