Toto zdravé jídlo zdvojnásobuje riziko rakoviny. Nové zjištění vědců, které nikdo nečekal

Případů rakoviny bohužel celosvětově stále přibývá a Česká republika v tomto ohledu není žádnou výjimkou, ba právě naopak. V některých druzích nádorů patříme k těm nejproblematičtějším. To je podle lékařů a vědců do značné míry dáno špatnou životosprávou. Dnes už nemůže být pochyb o tom, že zhoubné bujení v těle způsobují nesprávně volené potraviny, které obsahují mnohdy až jedovaté látky pro tělo.

Ne každý losos je stejně zdravý

Ne vše je ale tak černobílé, jak by se mohlo zdát. Ukazuje se, že i zdánlivě zdravé potraviny mají své problémy. Vědci teď upozornili na jednu, kterou by snad nikdo nepodezříval. Losos je ve skutečnosti rybou, jejíž konzumace se široce doporučuje, protože je zdraví prospěšná a obsahuje velké množství omega-3 nasycených kyselin, které jsou pro tělo velmi přínosné.

I v případě lososů ale musíme rozlišovat. Zatímco pro ty divoké platí v podstatě pouze zdravotní výhody, u těch chovaných na farmách, které konzumujeme nejčastěji, to už tak jednoznačné není. Také tyto ryby obsahují prospěšné látky, ale bohužel i ty škodlivé. Jak ukázala velká studie publikovaná v časopise Harvard Health, u lososů chovaných na farmách bylo zjištěna osmkrát vyšší koncentrace polychlorovaných bifenylů (PCB). Ty nejsou ničím jiným než chlorovanými průmyslovými chemikáliemi.

Foto: Shutterstock

Ryba z farmy spíše škodí

Tyto látky byly obecně zakázány pro komerční využití už před lety, ovšem jejich pozůstatky v životním prostředí jsou stále patrné a obvykle se nám do těla dostávají právě stravou.

Vědecká zjištění jsou natolik znepokojující, že vedou k nelichotivému závěru: levný losos v supermarketu chovaný na farmách může tělu více ublížit než pomoci. “Riziková analýza naznačuje, že konzumace lososa z farem vystavuje člověka zdravotním rizikům, která převyšují jeho výhody z konzumace ryby,” uvádějí vědci.

Podle nich už konzumace takového lososa jednou měsíčně může významně zvýšit riziko rozvoje rakoviny, a to až dvojnásobně. Vědci si škodlivost PCB ověřili v několika studiích, kdy se zaměřili na pacienty s rakovinou prostaty a prsu. U nich byla zjištěna největší koncentrace těchto škodlivých látek v těle.

Nutno dodat, že losos za to v žádném případě nemůže. Tato ryba by stále měla být považována za zdravou. Jen je potřeba pečlivě hledět na její původ. Než si často dopřávat levného lososa z farmy, je lepší jednou za čas sáhnout po opravdu kvalitní rybě, která obsahuje i výrazně vyšší množství zdraví prospěšných látek.

Foto: Shutterstock, zdroje: NCBI, Mayo Clinic

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments