Málokdo dokáže udělat maso, které se rozplývá na jazyku. Přitom k tomu stačí umět jednoduchý trik

Jedlá soda je známá jako univerzální pomocník při čištění domácnosti. Možná nevíte, že vám může pomoci i při přípravě masa. S jedlou sodou bude maso měkké i v případě, když nemáte času nazbyt a nemůžete jej péci několik hodin při nízkých teplotách.

Měkký plátek masa za krátký čas

Poučení našich babiček říká, že pokud chceme připravit měkký kus šťavnatého masa, je nutné pomalé a dlouhé vaření, dušení nebo pečení. Maso připravujeme i několik hodin (například i přes noc) a s použitím minimálních teplot pro var. Bohužel tento způsob nemůžeme aplikovat vždy, zejména ve chvíli, kdy spěcháme a potřebujeme mít chutnou večeři za pár desítek minut. V takovém případě byste jistě sáhli po drůbežím mase nebo rybě, abyste se vyhnuli zdlouhavému dušení. Už se nemusíte bát zakoupit hovězí, skopové nebo tužší vepřové.

Jak změkčit maso před přípravou

Prvním typem je naklepání masa. Naklepání masa můžete provádět paličkou, ale porušíte vlákna. Šetrnějším způsobem je naklepávání opačnou stranou krájecího nože. Dalším způsobem změkčení masa je dlouhé naložení do marinády nebo láku. Pro změkčení můžete použít i exotické ovoce (kiwi, mango, ananas). U nakládání ale neušetříte čas a na večeři si budete muset počkat.

Foto: Shutterstock

Měkčení masa s jedlou sodou

Pro změkčení masa jedlou sodou je třeba nakrájet maso na tenké plátky nebo kostičky. Sodu vpracujte do masa nebo naložte do roztoku s jedlou sodou (250 g masa/1 lžička sody/100 ml vody). Stačí, když maso bude v sodě odpočívat 15 minut. Poté jej propláchnete a připravíte běžným způsobem. Výborná je jedlá soda pro odstranění pachuti skopového masa, tam je ale nutné nechat maso v sodovém láku přes noc.

Další tipy pro změkčení masa

  • K masu můžete přidat prášek do pečiva.
  • Naložte maso krátce do jablečného octa.
  • Pro nakládání se dá použít i bílý ocet.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Já bych viděla to zásadní už při výběru masa a pak ve způsobu jeho nařezání – pokud to jde, raději maso peču vcelku.
Co se týče skopového masa, pach zmizí, když ho pečlivě zbavíte co nejvíce tuku a přes noc namažete olejem s kořením – hlavně česnek a pepř. Taky je důležité, kde maso koupíte – jestliže vám někdo prodá beránka, který už byl při porážce pohlavně dospělý a prodejce jeho maso vydává za skopové, pak vám asi pomůže už jen ta soda… 😀