Málokterý Čech dokáže udělat palačinky správně. Neustále se tu opakuje jedna chyba

Palačinky máme rádi snad všichni. Lze je jíst na sladký, ale i slaný způsob. Avšak nejčastěji vyhrává sladký způsob, který milují dospělí, ale i děti. Ještě k tomu, pokud máme například domácí jahodovou či meruňkovou marmeládu – učiněná dobrota. Bohužel ale na takto zdánlivě jednoduchém jídle lze mnoho pokazit. Nejčastěji se chyba projeví na potrhaném těstě, které nás dokáže opravdu rozzlobit. Zkuste několik málo osvědčených pravidel, dle kterých se vám palačinky vždy povedou. 

První chyba, které se dopouštíme

Ta nejčastěji spočívá v hustotě těsta. Přitom připravit těsto je tak jednoduché. Zkuste jej tedy připravit dle tohoto složení, tak by se palačinky měly vždy podařit. Připravte si:

  • 2 vejce velikosti M
  • 140 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • špetku soli

To je vše. Nic jiného do palačinek přidávat nemusíte. Jen si pohlídejte, abyste měli mléko i vejce pokojové teploty. Také těsto musíte dokonale rozmíchat, abyste v něm neměli hrudky. Dobré také bude, pokud mouku prosejete, aby byla nakypřenější. Nejdříve si vyšlehejte mléko s vejci a následně po částech přidávejte mouku.

Druhá fáze skvělých palačinek

Po přípravě těsta byste jej měli nechat odpočinout, a to alespoň půl hodiny, aby mouka takzvaně nabobtnala a spojily se všechny suroviny. Někdo také dává do palačinkového těsta cukr, ale to nedoporučujeme, cukr do něj nepatří. Palačinky se připalují, následně trhají a nejsou dobré, protože cukr v těstě karamelizuje. 

Foto: Shutterstock

Pokud máte hotové těsto, vezměte si správnou pánev, i na ni totiž záleží. Pokud zvolíte špatnou pánev, i to sebelepší těsto může být ve výsledku roztrhané. Možná se nyní zarazíte, ale pánev z nerezu je ideální. Těsto se na ni rovnoměrně prohřeje, opeče a výsledek bude skvělý. Pokud ji nemáte, nevadí, použijte pánev s nepřilnavým povrchem. Samozřejmě musí mít nízké okraje, abyste palačinky mohli pohodlně obracet.

Na jakém tuku smažit

Na sádle. Pokud každou palačinku osmažíte na troše sádla, úspěch máte zaručen. Než ale nalijete těsto na pánev, pořádně ji rozpalte, následně na ni umístěte kousíček sádla, nechte jej rozehřát a pomocí naběračky nalijte těsto, které krouživými pohyby s pánví rozlijete do všech stran. Jednoduché, vyzkoušejte postup také a věřte, že si na palačinkách pochutná celá rodina.  

Foto: Shutterstock

Autor: Nikola Klementová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments