Máte stále studené ruce a nohy? Pomůže voda, ale i různé potraviny

Pocit chladu v botách, přestože máte dokonalou podšívku i teplé ponožky. Často schováváte ruce v rukávech, kapsách a ani nejteplejší rukavice nejsou dostatečné. Viníkem je prokrvení končetin. Lepšímu prokrvení můžete pomoci. Co zabírá na studené ruce a nohy?

Zvyšte účinnost ponožek

Když nezabírají ani tlusté ponožky, zejména v zimním období, zkuste si chodidla trochu potřít mletým zázvorem. Do zimní obuvi nebo lyžáků je však i tento pomocník málo. Při teplotách pod bodem mrazu si můžete do boty zakoupit vyhřívací vložky na baterie.

Rozproudění krve pomocí masáží

Najděte si chvilku na masáž nohou i rukou. Masírovat končetiny byste měli co nejčastěji, ale ne vždy se vám podaří mít po ruce patřičné vybavení. Masáže provádějte směsí olivového a rozmarýnového oleje. Stačí vám lžíce olivového oleje a tři kapky rozmarýnového oleje. Vetřete do dlaní a hlazením s mírným tlakem projíždějte od kotníků ke kolenu, oběma směry. Vždy používejte na jednu nohu obě ruce a promněte i chodidlo. Během pracovního dne pochopitelně nemáte u sebe lahvičku s olejem, není ale problém končetiny chvíli třít třeba když jste na toaletě nebo za pracovním stolem.

Voda léčí i chlad

Masáže nohou mohou být intenzivnější, když si na pomoc vezmete sprchu a prostřídáte teplou a studenou vodu. Je možné vyzkoušet i zázvorovou koupel. Zázvor je velmi silná bylina, koupele si můžete dopřát každý den po dobu šesti týdnů, pak je třeba udělat měsíční přestávku. Nohy namočte do teplé vody, ve které jste rozpustili sáček mletého zázvoru a setrvejte po dobu, než bude voda chladná. Lázeň dopřejte i vašim rukám.

Potraviny, které pomáhají

Víte, že některé potraviny působí v těle pocit chladu a některé naopak pocit horka? Pro zahřátí zařaďte do jídelníčku více hřebíčku, pepře, skořice, jehněčího a kozího masa. Pomáhá i fenykl, muškátový oříšek a samozřejmě chilli. Tělo prohřeje i cibule, pohanka, hermelín, vlašské ořechy, zázvor, oregano, tuňák. Výbornou potravinou pro zahřátí je i zvěřina. Maso srnčí, kančí nebo bažant nesmí na jídelníčku věčně zimomřivých chybět.

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments